İleri yaş (80 yaş üzeri) trokanterik kırığı olan hastalarda proksimal femoral nail (PFNA) uygulananlar ile hemiartroplasti yapılanların karşılaştırılması
Comparison of hemiarthroplasty and proximal femoral nail(PFNA) applied in advanced age patients with trochantericfracture (patient over 80 years)
  1. Tez No: 523539
  2. Yazar: ALİ ŞİŞMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ ÖNER ŞAVK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Asetabulum kırığı, PFNA, hemiartroplasti, Acetabular fracture, Hemiarthroplasty, PFNA, Ġntertochanteric fracture
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç:Çalışmanın amacı intertrokanterik kırıkların tedavisinde yaygın olarak tercih edilen hemiartroplasti ve PFNA uygulamalarının, ileri yaş (80 yaş üzeri) osteoporotik olgularda tedavi sonuçlarını karşılaştırmaktır. Materyal-Metod:Kliniğimizde 2012 ile 2017 tarihleri arasında intertrokanterik kırık nedeni ile tedavi edilen olgular retrospektif olarak incelendi. 80 yaş üzeri olup hemiartroplasti veya PFNA ile cerrahi tedavi uygulanan olgular çalışmaya dahil edildi. Konservatif olarak tedavi edilen, cerrahi tedavisinde plak vida uygulanan ve kayıtlarına ulaşılamayan olgular çalışmaya dahil edilmedi. Hemiartroplasti ve PFNA uygulananlar olarak iki grup oluşturuldu. Olguların ilk başvurudaki komorbiditeleri araştırıldı. Ameliyat süreleri kıyaslandı. Ameliyat sonrası klinik ve radyolojik sonuçlar karşılaştırıldı. Bulgular: incelenen 143 olgunun 23 tanesi verilerine ulaşılamadığı için çalışmadan çıkarıldı. 120 hastanın 77 tanesi PFNA uygulanan grubu, 43 tanesi hemiartroplasti uygulanan grubu oluşturdu. Ameliyat süresi, ameliyat sonrası yoğun bakım ihtiyacı ve VAS ağrı skalası PFNA grubunda daha düşük saptandı. Mobilizasyon zamanı hemiartroplasti uygulanan olgularda daha erkendi. Bunun dışında her iki grupta klinik ve radyolojik sonuçlar arasında fark saptanmadı. Sonuç:Hemiartroplastinin çoğunlukla stabil, PFNA nın ise unstabil kırıklarda tercih edilmesi ve hemiartroplasti uygulanan olguların daha erken mobilize olmalarına rağmen, 3. ay ve 1. yıl ölüm oranları, 1 yıl içindeki erken ölüm zamanları ve komplikasyonlar ile implant seçimi arasında ilişki yoktu. PFNA nın ameliyat süresi daha kısa, VAS ağrı skalası daha düşük ve yoğun bakım ihtiyacı daha azdır. Ek hastalıklar ile implant seçimi ve ölüm oranı arasında ilişki yoktur.
Özet (Çeviri)
Aim:The aim of this study is to compare the treatment results of Hemiarthroplasty and PFNA applications in advanced age (over 80 years) and osteoporotic cases. Material and Method: Intertrochanteric fractures were evaluated over 80 years of age patients retrospectively at the Applied in our clinic between 2012 and 2017. Patients older than 80 years of age who underwent surgical treatment with hemiarthroplasty or PFNA were included in the study. The patients who were treated conservatively and who were treated with plaque-screw and whose records were not reached were not included in the study.Two groups were established as hemiarthroplasty and PFNA. First application comorbidities of cases were investigated.The duration of surgery was compared and clinical and radiological results were compared. Results: 143 cases examined and 23 cases were excluded because the data couldn't be reached.Of the 120 patients, 77 patients were administered PFNA and 43 patients were administered Hemiarthroplasty. Surgical duration, postoperative intensive care requirement and VAS pain scale were inferior in the PFNA group.Mobilization time was found earlier in patients who applied hemiarthroplasty. Except for these findings, there was no significant difference between clinical and radiological results in both groups. Conclusion: Hemiarthroplasty was mostly preferred for stable fractures and PFNA was mostly preferred for unstable fractures and Hemiarthroplasty cases were mobilized earlier. Despite this results ;3rd and 12th month mortality rates,early death rates in 1 year and complications weren't related with implant selection.The operation time of PFNA was shorter, the VAS pain scale was lower and the need for intensive care was less than HemiarthroplastyThere was no relationship between additional diseases and implant selection and mortality.