Kronik idiyopatik ürtikerin HLA sınıf I ve sınıf II antijenleri ile ilişkisi
The relationship of chronic idiopathic urticaria with HLA class I and class II antigens
- Tez No: 523582
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONGÜL ÇİLDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Ürtiker, Kronik idiyopatik ürtiker, HLA antijenler
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç-Hipotez: Ürtiker, patogenezinde mast hücrelerin rol aldığı; üst ve orta dermisi tutan, değişik büyüklüklerde eritemli, ödemli, kaşıntılı papül ve plaklardan oluşan, kutanöz vasküler bir reaksiyondur. Akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılan ürtikerin; kronik formunda hastaların yaklaşık % 80'inde neden saptanamamaktadır. Otoimmün kökeni olduğu düşünülen kronik idiyopatik ürtikerin bazı HLA alelleri ile ilişkisi olduğu gösterilmiştir. Çalışmamızda kronik idiyopatik ürtiker hastalarında, hastalık ile ilişkili olabilecek HLA antijeni olup olmadığının saptanması amaçlandı. Yöntem: Çalışmaya Adnan Menderes Üniversitesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları polikliniğine başvuran 18 yaş ve üzeri, 40 kronik idiyopatik ürtiker hastası ve 40 sağlıklı gönüllü alındı. HLA-A, HLA-B, HLA-C, HLA-DQB, HLA-DRB antijenleri ve bazı alelleri çalışıldı. Bulgular SPSS 18'e kaydedilerek istatistiksel analizler yapıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 40 kronik idiyopatik ürtiker hastasının 12'si erkek , 28'i kadın; 40 sağlıklı gönüllünün 16'sı erkek, 24'ü kadındı (p> 0,05). Hasta grubunun yaş ortalaması 36,80 ±9.48; sağlıklı gönüllülerin yaş ortalaması 28,28±6,95 saptandı (p< 0,001). Hastaların ortalama hastalık başlangıç yaşı 32,2±10,2 ; ortalama hastalık süresi 4,26±5,18 yıl saptandı. HLA-A hasta grubunda 6 (%15); kontrol grubunda 14 (%35) olarak saptandı (p= 0,039 OR= 0,328 % 95 CI: 0,111-0,969). İstatistiksel olarak HLA-A kontrol grubunda anlamlı kabul edildi. HLA-DRB1 hasta grubunda 13 (% 32,5), kontrol grubunda 7 (% 17,5) hastada saptanmasına rağmen anlamlı değildi. Sonuç: Bizim çalışmamızın sonuçları kronik idiyopatik ürtiker hastalarında HLA-A antijenin hastalıktan koruyucu alel olabileceği, HLA-DRB1'in de hastalığa yatkınlık sağlayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective- hypotesis: Urticaria is a cutaneous vascular reaction consisting of erythematous, edematous, itchy papules and plaques of different sizes, which mast cells play a role in the pathogenesis of the disease. Urticaria divided into two as acute and chronic; etiology of 80 % of patients in the chronic idiopathic urticaria form can not be detected. Chronic idiopathic urticaria, which is thought to have autoimmune origin, has been shown to be associated with some HLA alleles. In our study, it was aimed to determine whether there are HLA antigens that may be related to the disease in patients with chronic idiopathic urticaria. Methods: 40 chronic idiopathic urticaria patients and 40 healthy volunteers aged 18 years and older who applied to Adnan Menderes University Immunology and Allergy Outpatient Clinic were included in our study. HLA-A, HLA-B, HLA-C, HLA-DQB, HLA-DRB antigens and some alleles were studied. Results were recorded by SPSS 18 and statistical analyzes were performed. Results: 12 patients of chronic idiopathic urticaria group were male and 28 were female; 16 healthy volunteers were male and 24 were female (p> 0,05).