Birinci trimester gebelik döneminde plasenta volüm ölçümünün preeklampsi ve intrauterin gelişme kısıtlılığını (IUGR ) öngörmede rolü
The role of placental volume measurement in the previous period of preeklampsy and intrauterine development (İUGR) in the first trimester pregnancy period
  1. Tez No: 523689
  2. Yazar: GULNAR SAMADOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAİK MÜMTAZ KOYUNCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Plasenta Volüm, Preeklampsi, İntrauterin Gelişme Kısıtlılığını (IUGR), Gebelik, Bebek Ağırlığı, Placenta Volume, Preeclampsia, Intrauterine growth restriction (IUGR), Pregnancy, Baby Weight
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Çalışmamızda 11-13 hafta 6 gün arasında ve CRL ölçümü 45-84mm arasında olan, ilk üç ay tarama testi yaptırmaya gelen gebelerde 3D ultrasonografi görüntüleme yöntemleri kullanılarak plasenta volüm ölçümü ile ilk trimesterde preeklampsi ve IUGR öngörmeyi amaçladık. Yöntem: Araştırmanın hipotezlerini test etmek ve değişkenler arası ilişkiyi incelemek için nicel analiz yöntemi kullanılmıştır. Örneklem: Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Perinatoloji Bilim Dalı polikliniğine ilk üç ay tarama testi için başvurmuş hasta bilgi yönetim sisteminde kayıtlı 450 hasta örneklem olarak etik kurul izniyle araştırmaya alınmıştır. Bulgular: Plasenta hacmi ile sigara, kilo, gravide arasında ilişki bulunmazken, anne yaşı, gebelik haftası, fetal ağırlık, IUGR ve preeklampsi arasında anlamlı bir ilişki bulundu. Ayrıca bebek ağırlığı ile değişkenler arası ilişkiye bakıldığında kilo, yaş ve gravide arasında ilişki bulunmazken, gebelik haftası arasında ilişki olduğu sonucuna varıldı. Sonucuna ulaşılamayan 2 olgu çalışma dışı bırakıldı. Kalan 448 olgunun 16'sında preeklampsi gelişti. Bu 16 olgunun 11' inde (%78.6) plasenta hacmi 0-32mm3 arasında, 5 olguda(%1.2) ise plasenta hacmi 32mm3 üstünde saptandı. Böylece plasenta hacmi ile preeklampsi arasında istatiksel olarak yüksek derecede anlamlı bir ilişki saptandı(p=0.000). Toplam 448 olgunun 16'sında IUGR gelişti. Bunların14'nün plasenta hacmi 0-32 mm3 arasında, 2' sinin plasenta hacmi ise 32mm3 üstünde saptandı. Plasenta hacmi ile IUGR arasında istatiksel olarak yüksek derecede anlamlı bir ilişki olduğu görüldü(p=0.000). Sonuç: Plasenta hacmi ile preeklampsi ve IUGR arasında istatiksel olarak yüksek derecede anlamlı bir ilişki saptandı(p=0.000).
Özet (Çeviri)
Aim(s): In our study, we aimed to predict preeclampsia and IUGR in the first trimester with placental volume measurement by using 3D ultrasonographic imaging methods in women who were pregnant between 11 weeks and 13 weeks + 6 days with CRL measurement between 45-84 mm. Method: Quantitative analysis method was used to test the hypothesis of the research and to investigate the relationship between variables. Sample: 450 patients, who enrolled in the patient information management system, were the sample of our study. These patients applied for the first three months screening test in the Perinatology Department of Manisa Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital and the sample was studied with permission from the ethics committee. Findings: The relation between placental volume and smoking, weight, gravida, maternal age, gestational age, fetal weight, IUGR, and preeclampsia were found significant. In addition, the relationship between the weight of the baby, the relationship between weight, age, gravida and the weeks of pregnancy was also found significant. Two cases whose outcome could not be reached were excluded from the study. Preeclampsia developed in 16 of 448 cases. Of these 16 cases, 11 (78.6%) had a placental volume of 0-32mm3 and the placenta volume of 5 cases (1.2%) was more than 32mm3. Thus, the relation between placental volume and preeclampsia was statistically found significant (p = 0.000). IUGR occurred in 16 of 448 cases. In 14 of these, placental volume was between 0-32 mm3 and in 2 cases placenta volume was above 32 mm3. The relation between placental volume and IUGR was also statistically found significant (p = 0.000). Results: The relation between placental volume and preeclampsia and IUGR was statistically found significant (p = 0.000).