İlkokul resmi İngilizce öğretim programı ile uygulamadaki program arasındaki uyumun incelenmesi
Analyzing the alignment between the primary school official English curriculum and the taught curriculum
- Tez No: 523713
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLRUBA KÜRÜM YAPICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Program uyumu, İlkokul İngilizce öğretim programı, Programa bağlılık, Ünitelendirilmiş yıllık plan, Karma araştırma, Curriculum alignment, Primary school English curriculum, Curriculum fidelity, Yearly plans, Mixed-method research
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 333
Özet
Bu araştırmanın amacı ilkokul resmi İngilizce öğretim programı ile uygulamadaki program arasındaki uyumunun incelenmesidir. Bu amaçla karma araştırma yöntemiyle yürütülen bu çalışmada eşit statülü eş zamanlı desen temel alınmıştır. Araştırma verileri anket, yarı yapılandırılmış ve yapılandırılmamış görüşmeler, yansıtma günlüğü, araştırmacı günlüğü ve belgeler aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın katılımcıları ise 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Kütahya il merkezine bağlı ilkokullarda İngilizce derslerini yürüten öğretmenlerdir. Araştırmadan elde edilen nicel veriler betimsel istatistik analizi, nitel veriler ise tümevarımsal analiz ile çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucunda ilkokul İngilizce öğretim programı ve ünitelendirilmiş yıllık planlar arasında uyum olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Programın amaç ve içerik öğeleri açısından İngilizce öğretmenlerinin program uyumunu gerçekleştirdikleri ancak programın öğrenme-öğretme süreci ve değerlendirme öğeleri açısından uyumun gerçekleşmediği noktalar olduğu belirlenmiştir. Program uyumunun sınıf öğretmenleri tarafından kısmen gerçekleştirildiği, birleştirilmiş sınıf öğretmenleri tarafından ise büyük oranda gerçekleştirilemediği sonucuna ulaşılmıştır. Teknolojik donanım ve materyal eksiklikleri, birleştirilmiş sınıfların kendine özgü yapısı, öğretmenlerin mesleki yeterlikleri ve inançları uygulanan programı etkileyen etmenler arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyze the alignment between the official primary school English curriculum and the taught curriculum. In accordance with this purpose, concurrent equal status design was adopted in this mixed method research. To collect data questionnaires, semi-structured and unstructured interviews, teachers' reflective diaries, research diaries and documents were used. The participants of this study were the teachers who were conducting English classes in primary schools in Kütahya in 2016-2017 academic year. The quantitative data collected was analyzed by using descriptive statistics analysis and the qualitative data was analyzed with inductive analysis. The result of this study showed that there is an alignment between the primary school English curriculum and the yearly plans of teachers. The study also showed that the English teachers can align the curriculum in terms of its goals and content. However, they cannot fully align the curriculum in terms of some parts related to the teaching-learning process and assessment dimensions of the curriculum. In addition to these results, the study also found out the classroom teachers can align the curriculum only partially and the multigrade class teachers cannot ensure the alignment between the official and the taught curriculum to a significant extent. The factors affecting the alignment are the lack of technological equipment and materials, unique features of multigrade classes, teachers' competencies and beliefs.