Türkiye'de bankaların kârlılığını etkileyen faktörlerin panel veri analiziyle incelenmesi
Investigation with panel data analysis of the factors affecting the profitability of banks in Turkey
- Tez No: 523756
- Danışmanlar: PROF. DR. SAYIM IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonometri, Ekonomi, Banking, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Banka Kârlılığı, Türk Bankacılık Sektörü, Panel Veri Analizi, Mevduat Bankaları, Bank Profitability, Turkish Banking Sector, Panel Data Analysis, Deposit Banks
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Türkiye'de bankalar finans sektörü içinde aktif büyüklük açısından en büyük paya sahip olan kuruluşlardır ve sektörün ana aktörleridir. Hem finansal piyasaların hem de genel olarak ekonominin etkin işlemesi için bankaların sağlam ve kârlı bir yapıda olması gerekmektedir. Bu yüzden bankaların kârlılıklarını etkileyen faktörlerin neler olduğunun saptanması çok yönlü neticeleri itibariyle önemini arttırmaktadır. Bu çalışmada 2002-2016 yılları içerisinde Türk bankacılık sektöründe faal olan 15 mevduat bankasının kârlılığının belirleyicileri aktif kârlılığı, öz kaynak kârlılığı ve net faiz marjı değişkenleri kullanılarak panel veri analizi yöntemi ile incelenmiştir. Analiz sonucunda aktif kârlılığının temel belirleyicileri büyüklük, öz kaynak, diğer faaliyet giderleri ve yoğunlaşma değişkenleri, öz kaynak kârlılığının temel belirleyicileri büyüklük ve likidite değişkenleri, net faiz marjının temel belirleyicileri ise öz kaynak, faiz dışı gelir, diğer faaliyet giderleri, enflasyon, büyüme ve reel faiz olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Banks in Turkey are organizations that have the largest share in terms of assets in the financial sector and the sector's main actors are. In order for both the financial markets and the economy to function effectively, the banks must be sound and profitable. Therefore, determining what factors affect the profitability of the banks increases their significance in terms of multi-faceted consequences. In this study, the profitability determinants of 15 deposit banks operating in the Turkish banking sector between 2002 and 2016 were analyzed by panel data analysis based on the variables of asset profitability, equity profitability and net interest margin. The main determinants of asset profitability are size, equity, other operating expenditures and concentration variables, size and liquidity variables that determine the main sources of profitability of the equity, and the main determinants of net interest margin are equity, non-interest income, other operating expenses, inflation and interest.