Subakromiyal sıkışma sendromunda lazer ve ultrason
Place of laser and ultrasound in the treatment of subacromial impingement syndrome
  1. Tez No: 86561
  2. Yazar: İNCİLAY ÇELEBİ KARABULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET TÜZÜN, DOÇ. DR. HALİL KOYUNCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Sıkışma Sendromu, Lazer, Ultrason 57, Impingement Syndrom, Laser, Ultrasound 58
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Subakromiyal sıkışma sendromu, omuz ağrısı nedenleri içinde en büyük grubu oluşturur. Bu çalışma subakromiyal sıkışma sendromunun konservatif tedavisinde ultrason (US) ve lazerin klinik etkilerini karşılaştırmak amacıyla yapıldı. Polikliniğe başvuran en fazla üç aydır ağrılı omuz yakınması olan hastalardan, sıkışma bulgusu pozitif olanlara subakromiyal sıkışma enjeksiyon testi yapıldı. Bu test ile ağrısı geçen ve hareket açıklığı düzelen olguların hikayesi, fizik muayenesi, kan ve idrar tetkikleri, konvansiyonel radyografisi ve MRG tetkik değerlendirildi. Subakromiyal sıkışma sendromu tanısı konan 50 olguda, ultrason ve lazer tedavilerinin etkinliği randomize, tek kör olarak araştırıldı. Olguların günlük yaşam aktivitelerinin düzenlenmesi ile etkilenen omuzları rölatif istirahati sağlandı. Adhezif kapsülit komplikasyonundan kaçınmak için Codman'ın sarkaç egzersizleri verildi. Hastalara ilaç tedavisi verilmedi. İki guruba ayrılan olgulardan, birinci guruba; ultrason ağrılı omuz bölgesine 1.5 watt/cm2 dozda, on dakika süreyle devamlı, hareketle ve sirküler tarzda uygulandı. İkinci guruba ise dalga boyu 904 nm olan infrared Ga-As lazeri on dakika süreyle, tam temas tekniğiyle ve dik açıyla uygulandı Olguların ağrı değerlendirilmesi vizüel analog skala ile, fonksiyonel yönden değerlendirme ise Constant Skalası ile yapıldı. Her iki grupta tedavinin 10.ve 20.günlerinde anlamlı iyileşme saptanırken, İki gurup arasında iyileşme yönünden anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Sonuç olarak ağrı, günlük yaşam aktiviteleri, aktif eklem hareket açıklığı ve kuvvet üzerindeki olumlu etkileri göz önüne alındığında ultrason ve lazer tedavileri yararlı bulunmuştur. Ultrason ve lazer tedavilerinin birbirlerine karşı anlamlı bir üstünlüğü ise görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Subacromial impingement syndrom is one of the most common cause of the shoulder pain. This study is performed to compare the clinical effects of ultrasound and laser in the conservative treatment of subacromial impingement syndrom. In our outpatient clinic.patients with a history of shoulder pain at most for 3 months and positive impingement sign are underwent subacromial impingement injection test. The Patients are considered as having subacromial impingement syndrom if their pain is relieved and their ROM increased after the test. We assessed the findings of history, physical examination, blood and urine tests, X-Ray and MRI in that patients. In 50 cases who have diagnosed as having subacromial impingement syndrom, effectiveness of treatment with laser or ultrasound is evaluated by randomized single blind study. We arranged the daily living activities of the patients in order to give rest to the affected shoulder. In order to avoid the complications of adhesive capsulitis, the patients are given codman pendular arm swing exercises. The patients aren't given drug therapy. Patients are divided into two groups. In first group ultrasound is applied to the painful shoulder region by continuous circular movement with a dose of 1,5 watt/cm2 for ten minutes. In second group infrared Ga-As Laser is applied perpendiculary with total touch technique for ten minutes. Pain is assessed by using visual analog scale and functional status is assessed by using constant scale. In both groups, at the 10th and 20th days of treatment, a significant improvement is detected, but there was not any significant difference in improvement between two groups (p>0,05). As a result, by considering their effects on the daily living activities, active ROM, and strength it's found that both, ultrasound and laser treatments are useful. A significant difference between laser and ultrasound treatments is not found.