Botulinum toksin tedavisi altındaki hemifasiyal spazm olgularında klinik ve elektrofizyolojik testlerin gözlenmesi
The observation of clinical and electrophysiological tests in the cases with hemifacial spasm under the treatment of botulinum toxin
- Tez No: 523921
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE AYŞE BORA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: İmmediyat implant, İmmediyat yükleme, Mikro hareketlilik, Sonlu elemanlar analizi, Yiv Tasarımı, Hemifacial spasm, botulinum toxin, blink reflex
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Biz çalışmamızda 16 idiyopatik HFS olgusunda BoNT'nin klinik ve elektrofizyolojik etkilerini araştırmayı amaçladık. Bu amaçla HFS olgularını BoNT enjeksiyonu öncesinde ve enjeksiyon sonrası 1'inci hafta, 1'inci ay ve 4'üncü ayda göz kırpma refleksi, orbikülaris okuli BKAP ve ASU testi ile değerlendirdik. Ayrıca her vizitte olguların HFS şiddeti ve HFS-7 yaşam kalitesi ölçek skorlarını hesapladık. Çalışmamızın sonucunda BoNT enjeksiyonu sonrası tüm izlem zamanlarında HFS şiddeti ve HFS-7 yaşam kalitesi ölçek skorlarında anlamlı azalma olduğu görüldü. Orbikülaris okuli BKAP amplitüdlerinde anlamlı düşüş gözlendi ve etkilenen taraf orbikülaris okuli kasında düşük frekans ASU testinde dekrement yanıt izlendi. Göz kırpma refleksi testinde etkilenen taraf orbikülaris okuli erken ve geç yanıt latansları (R1,İR2, KR2) ile orbikülaris oris R1 sinkinetik yanıt latanslarında anlamlı gecikme olduğu görüldü. Ayrıca orbikülaris oris kası sinkinetik yanıtlarının amplitüd ve alan değerlerinde anlamlı düşüş olduğu saptandı. Tüm bu bulgular BoNT enjeksiyonu sonrası 1'inci ayda en belirgin olup 4'üncü ayda halen devam etmekteydi. Çalışmamızda önemli bir bulgu olarak HFS şiddet ve HFS-7 yaşam kalitesi ölçeği ile orbikülaris oris sinkinetik yanıt amplitüd ve alan değişimleri arasında anlamlı koralasyon saptandı. Sonuç olarak bizim çalışmamız BoNT'nin nöromusküler kavşak etkilerinin yanı sıra trigeminal afferent sistem üzerinden fasiyal sinir motor nükleusunun uyarılabilirliğini baskılayarak beyin sapı devreleri üzerinde etkisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca HFS olgularının sinkinetik yanıt amplitüd ve alan değeri ile klinik şiddetin korele olması, göz kırpma refleksinin elektrofizyolojik olarak hastalık şiddet değerlendirilmesinde kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to investigate the clinical and electrophysiological effects of BoNT in 16 idiopathic HFS cases. For this purpose, we evaluated the HFS cases with blink reflex, orbicularis oculi CMAP and repetitive nerve stimulation test, before the BoNT injection and at the first week, at the first and fourth months of post treatment period. We also calculated the HFS severity and HFS-7 quality of life scale scores at each visit. As a result of our study, there was significant decrease in HFS severity and HFS-7 quality of life scale scores at all follow-up periods after BoNT injection. CMAP amplitudes of the orbicularis oculi muscle were significantly decrease after BoNT injection and decrement responses were observed in low frequency repetitive nerve stimulation test on the affected side. The latencies of blink reflexes (R1, İR2, KR2) of the affected orbicularis oculi muscle and R1 synkinetic responses of the orbicularis oris muscle were significantly increased after BoNT injection. There was also a significant decrease in amplitude and area values of orbicularis oris muscle synkinetic responses. All these findings were the most prominent at the 1st month after BoNT injection and still continued at the 4th month. In our study, a significant correlation was found between HFS severity and HFS-7 quality of life scale and orbicularis oris synkinetic response amplitude and area changes. In conclusion, our study shows that BoNT has an effect on the brainstem circuits by suppressing the excitability of the facial nerve motor nucleus via the trigeminal afferent system as well as the neuromuscular junction effects. In addition, the orbitalis oris synkinetic response amplitude and area value correlated with HFS severity suggest that blink reflex can be used electrophysiologically to evaluate disease severity.