Almanya Federal Cumhuriyeti'nde polis teşkilatında manevi bakım uygulaması ve Türkiye'de uygulanabilirliği
- Tez No: 523959
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Manevi Bakım, Polis Teşkilatı, Din-Devlet İlişkisi, Polis Manevi Bakım Uzmanı, Spiritual Care, Police Department, Relationship Between State And Religion, Police Spiritual Care
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Çalışmanın konusu olan“Polis Teşkilatında Manevi Bakım Uygulanması”ülkemizde ciddi bir noksanlığın dile getirilmesi olarak anlaşılabilir. Amacımız Almanya örneğinden yola çıkarak manevi bakımın devletin güç temsili olan Emniyet teşkilatında nasıl faaliyet gösterdiğini gözler önüne sermektir. Umarız ki, Türkiye'de de benzer bir uygulamanın hayata geçmesi için yapılan bu çalışma daha kapsamlı çalışmalar için ilham kaynağı olur. Tezin hazırlanmasında başta polis manevi bakım uzmanlarına yönelik hazırlanan“Polis Manevi Bakım El Kitabından”(Handbuch Polizeiseelsorge), tarihi teoloji dergilerinde yer alan çeşitli Hristiyan teologların manevi bakım tanımlarından, polis manevi bakımla ilgili üst düzey yöneticilerin, tecrübeli polis manevi bakım uzmanlarının makale ve yazılarından yararlanılmıştır. Türkiye bölümünün kaynağını ise değerli araştırma sonuçları, makaleler ve tezler oluşturmaktadır. Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Almanya'nın manevi bakım uygulamasının tarihine, meslek etiği, polis teşkilatı ve polis teşkilatında uygulanan manevi bakıma yer verilmiştir. İkinci bölümde Türkiye'nin polis tarihi, polis memurlarının yaşadıkları sıkıntı ve meslek etik problemine değinilmektedir. Üçüncü bölümde polislerle yapılan mülakat sonuçlarına yer verilmekte, son bölümde araştırmanın sonucu ve yorumu yer almakta.
Özet (Çeviri)
“Application of Spiritual Care at The Police Department”, the subject of the study can be seen as an expression of a serious deficit of our country. Our aim is to show how the spiritual care operate at the police station, which represents the force of the state, based on the German example. We expect that this work, which is established to achieve a similar application in Turkey, will be a source of an inspiration for more comprehensive studies. At the preparation of the thesis it has been benefited foremost from the“Handbook for Police Spiritual Care”(Handbuch Polizeiseelsorge), which is prepared specifically for the Police Spiritual Care in Germany. It is also benefited from various spiritual care definitions of Christian theologians, from historical theological journals, from senior managers of police spiritual care and also from articles and texts of experienced police spiritual carers. The source of Turkeys section occurs valuable research results, articles and thesis. This study consists of three parts. The first part includes the history of spiritual care practice, occupational ethic, police department and application of spiritual care at the police department of Germany. The second part referred to Turkey's police history, distress that police officers are experiencing and occupational ethic problems. In the third part interview results with the police are given and in the last section the research results and the interpretation of it takes place.