Kalp yetersizliği olan hastalarda serum endotrophin düzeylerinin araştırılması
Investigation of serum endotrophin levels in patients with heart failure
- Tez No: 524429
- Danışmanlar: PROF. DR. TUFAN TÜKEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Moleküler Tıp, Cardiology, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Endotrofin, kalp yetersizliği, fibrozis, remodeling, renin anjiyotensin aldosteron sistemi, Endotrophin, heart failure, fibrosis, remodeling, renin angiotensin aldosterone system
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Kollajen VI'nın profibrotik bir yan ürünü olan endotrofinin fibrozis, insülin direnci, tümör destekleyici etkileri vardır. Kollajen VI da kardiyak fibroziste rol alır. Bu çalışmada kalp yetersizliği hastalarının serumlarında endotrofin seviyelerinin değerlendirdik. Ayrıca ventriküler fibrozisi önleyen ilaçlarla endotrofin arasındaki muhtemel ilişkiyi tespit etmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: 60 adet düşük ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetersizliği hastası ve 27 adet kalp yetersizliği olmayan gönüllü çalışmaya dahil edildi. Katılımcılardan endotrofin düzeylerini belirlemek için örnek alındı ve karşılaştırıldı. Ayrıca katılımcıların endotrofin değerleri, renin anjiyotensin aldosteron sistemini bloke edici ilaç kullanma durumlarına göre de sınıflandırılıp karşılaştırıldı. Bulgular: Düşük ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetersizliği hastaları ile kontrol grubunun endotrofin değerleri arasında anlamlı fark saptanmadı (p:0.35). Çalışmaya katılanlar ejeksiyon fraksiyonlarına göre %30 ve altı, %30-50 arası ve kontrol grubu olan %50 ve üzeri olmak üzere üç gruba ayrılıp, renin anjiyotensin aldosteron sistemini bloke edici ilaç kullanım durumlarına göre sınıflandırıldı. Bu halde ejeksiyon fraksiyonu %30-50 arası (p: 0.04) ve %50 üzeri (p:0.03) olan gruplarda renin anjiyotensin aldosteron blokanı kullananların endotrofin değerleri anlamlı olarak düşük saptandı. Sonuç: Çalışmamız, endotrofin ile kalp yetersizliği ilişkisini değerlendiren literatürdeki ilk çalışmadır. Endotrofin düzeyi renin anjiyotensin aldosteron sistemini bloke edici ilaç kullanan kalp yetersizliği hastalarında ve hipertansiyon etiyolojisi ile bu ilaçları kullanan kontrol grubunda düşük saptanmıştır. Bu durum renin anjiyotensin aldosteron sistemini bloke edici ilaçların remodelingi engellemede endotrofin üzerinden bir etkileri olabileceğini düşündürebilir. Moleküler düzeyde yapılacak ileri çalışmalarla bu ilişki aydınlatılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Endotrophin, a type VI collagen cleavage product, has fibrosis, insulin resistance, tumor-promoting effects. Collagen VI also plays a role in cardiac fibrosis. We evaluate the levels of endotrophin in the serum of the heart failure patients. We also aimed to determine the possible association between endotrophin and treatment that prevent ventricular fibrosis. Materials and Methods: Sixty heart failure patients with reduced ejection fraction and twenty-seven volunteers with no cardiac failure were included in this study. In both groups some biochemical tests and endotrophin levels were measured. In determination of Endotrophin levels, ELISA was performed. Results: When compared with control group there was no significant difference for endotrophin levels in the patients group (p:0.35). Participants in the study were divided into three groups over according to the ejection fractions, %30 and less, %30-50 and control group. They were classified according to their use of renin angiotensin aldosterone system blocking drugs. Endotrophin levels were significantly lower in patients with EF between %30-50 (p: 0.04) and %50 (p: 0.03) using renin angiotensin aldosterone system blockers. Conclusion: This study is the first study in the literature evaluating the relationship between endotrophin and heart failure. Endotrophin levels were found to be low in patients using the renin angiotensin aldosterone system blocker with heart failure and in the hypertensive control group. This may suggest that renin angiotensin aldosterone system blockers may have an effect on endotrophin levels and it could have a role of prevention of remodeling.