Toplumu mekânı (yeri) ve mesleği öğrenme açısından aday öğretmenlerin incelenmesi
Examing novice teachers in the matter of learning society place and teaching profession
- Tez No: 524500
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA DEMİR BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aday Öğretmenlerin Öğrenmesi, Mekân, Toplum, Öğretmenlik Mesleği
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırmada aday öğretmenlerin toplumu, mekânı (yeri) ve mesleği nasıl öğrendiklerini, öğrenme biçimlerinin zaman içinde değişikliğe uğrayıp uğramadığını, üniversitede yaşadıkları okul deneyimlerinin meslekleri üzerine etkisine ait düşüncelerini ve meslekleri hakındaki görüşlerini incelemek amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmaya Sivas ili kırsalında görev yapan, çeşitli öğretim kademelerinde çalışan ve mesleklerinin ilk yılında olan 17 aday öğretmen katılmıştır. Katılımcılar belirlenirken çalışmanın amacına hizmet edecek şekilde amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örneklem kullanılmıştır. Araştımada veri toplama aracı olarak nitel araştırmalarda yaygın olan görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından yarı yapılandırılmış görüşme tekniğine göre formlar oluşturulmuştur. Araştırmada ilki mesleğin başında ve ikincisi ilk yılın sonunda olmak üzere katılımcılarla 2 kere görüşme yapılmıştır. İki görüşme için de ayrı ayrı görüşme formları ve soruları hazırlanmıştır. İkinci görüşmenin amacı aday öğretmenlerin mesleklerini öğrenmelerinde, yapmalarında ve görüşlerinde değişik olup olmadığını ortaya koymaktır. Verilerin analizi için görüşmeler yazılı formata dönüştürülmüştür. Elde edilen ham veriler içerik analizi yoluya çözümlenmiş, kavramlar çıkarılmış ve temalar oluşturulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre aday öğretmenler mesleklerini yapmayı ağırlıklı olarak sınıf ortamında, meslektaş katkısı ve toplum yoluyla öğrenmektedirler. Çalışmaya katılan aday öğretmenlerin mesleklerini yapma biçimlerinin zaman içinde değişime uğradığı saptanmıştır. Yaşanan bu değişimin olumlu yönde olduğu bulunmuştur. Katılımcıların görev yaptıkları mekân ile ilgili bilgileri mesleğe başlamadan önce de bildikleri sonucuna varılmıştır, ancak toplum hakkındaki bilgileri öğretmenliğe başladıktan sonra iletişimi arttıkça öğrenmiştir. Çalışmaya katılan aday öğretmenlerin çoğu üniversitede gerçekleştirdiği okul deneyimlerinin gerçek meslek hayatları için bir hazırlık olmadığını belirtmiş ve suni bir tecrübe olarak değerlendirmiştir. Az sayıdaki aday öğretmen gerçekleştridikleri okul deneyimleri konusunda olumlu şeyler söylemiş ve gerçek bir deneyim yaşadıkları konusunda görüş bildirmiştir. Aday öğretmenlerin öğretmenlik hakkında mesleğe başlamadan önce ve sonraki görüşleri arasında olumlu ve olumsuz yönlerde fark olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to ascertain how novice teachers learn society, place and teaching profession; wheather their learning styles changes in process of time; their opinions about teaching profession and school experience at university. Research design of the study is case study based upon qualitative research. The sample of the current study consists of totally 17 novice teachers working in rural areas at several levels of public schools. When participants were determined, criterion sampling was used as one of the methods of purposeful sampling. In the research, interview method which is used common in qualitative researches was used as a way of data collecting tool. Two semi-structured interview forms were used to collect data. The first interview forn was applied at the begining of the term and the second interview form was applied through the end of the seond term. The purpose of the second interview form is to find out if novice teachers' opinions vary in time with regard to their learnig and performing teaching profession. To start analyzing, recorded interviews were turned into written texts. Furthermore, raw data was anaylized using content analysis method. As the result of analysis themes were formed according to research design. According to research results, novice teachers learn teaching profession by means of the classroom, collegues and the society. It was found that participants' way of performing the profession changes in time. This change happens in a positive way. According to findings, novice teachers already knew about the place they work but they didn't have the knowledge of society beforehand so they learnt it while their interaction increased. Most of the participants in the research stated that school experiences at university were artifical and not a preparation for the real working life. Accordingly, few novice teachers evaluated school experiences as a real study in a positive manner. Finally, it was found that novice teachers' views differ in both positive and negative ways about teaching profession before and after designation. KeyWords: Novice Teachers' Learning, Place, Society, Teaching Profession.