Çalışma hayatı uluslararası düzensiz göçle karşılaştığında: Şanlıurfa ilindeki Suriyeli göçmenlerin durumu
When the working life meets with international irregular migration: The case of Syrian immigrants in Sanliurfa province
- Tez No: 524501
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OZAN AĞLARGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Düzensiz göç, İşletme, Çalışma hayatı, Suriye, Şanlıurfa, Irregular migration, Business, Working life, Syria, Şanlıurfa
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın amacı 2011 yılında Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle yaşanan düzensiz uluslararası göçün çalışma hayatı bağlamında durumunu betimlemektir. Çalışma, Suriye kaynaklı göçten en çok etkilenen ve Suriyeli göçmenlerin en yoğun olarak yaşadığı illerden birisi olan Şanlıurfa ilinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma yöntem olarak durum çalışması şeklinde tasarlanmıştır. Araştırma kapsamında çalışma hayatı göç olgusuyla ilişkilendirilerek irdelenmiştir. Durum çok yönlü bir şekilde incelenip karşılaştırmalar yapılarak olgunun zengin bir şekilde betimlenmesi sağlanmıştır. Çalışmada veri elde etme tekniği olarak yarı-yapılandırılmış görüşme tercih edilmiştir. Yaşanan düzensiz uluslararası göç hareketinin çalışma yaşamı bağlamındaki durumunun betimlenmesi amacıyla tüm paydaşların görüşüne başvurulmuş ve bu amaçla Suriyeli göçmen çalışanlar, Suriyeli göçmen istihdam eden işletme sahipleri ile Suriyeli göçmen girişimcilerden oluşan toplam 40 katılımcıyla, 3 farklı dilde (Türkçe, Kürtçe ve Arapça) yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Veriler, betimsel analiz yoluyla analiz edilerek yorumlanmıştır. Çalışma sonucunda Suriyeli göçmen çalışanların; iş bulma ve çalışma yeri seçiminde, işletmelerinin kuruluş yeri seçiminde ve göç edilecek yer seçiminde, akrabalık bağları ile Suriyelilerin yoğun olarak yaşadıkları yerlerin belirleyici olduğu görülmüştür. Ayrıca göçmenlerin çalışma koşulları, istihdam edilme sebepleri ve çalışma hayatında yaşadıkları sorunlar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to describe the case of working life affected by the international irregular migration caused by the Syrian civil war which was started in 2011. The study was conducted in Şanlıurfa province of Turkey which is one of the most affected cities from the Syrian migration and where Syrian immigrants mostly reside. Within the scope of the study, the situation of the working life was investigated concerning the migration phenomenon. The phenomenon was comparatively scrutinized from multiple perspectives providing a rich description of the case. Empirical material of the study was generated using semi-structured interviews. To describe the situation of working life within the context of irregular international migration, 40 face-to-face interviews, embracing most of the stakeholders including Syrian immigrants, Turkish entrepreneurs employing Syrian immigrants, and Syrian entrepreneurs operating in Turkey, were conducted in three different languages (Turkish, Kurdish and Arabic). Empirical material of the study descriptively analyzed and interpreted. Findings of the study revealed that kinship and Syrian migrant population is found to be determinant on job finding and workplace choice, location selection for entrepreneurs, and decisions on migration destination. Also, the study exposed the current situation of the working conditions, reasons for employment, and the problems associated with working life experienced by immigrant workers.