Diktenin B1 seviyesinde yabancı dil olarak Türkçe öğrenenlerin yazma becerisine etkisi
The effect of dictation on the writing skills of Turkish as a foreign language learners at B1 level
- Tez No: 931766
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN KÜRŞAT YORGANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi, Dikte, Yazma Becerisi, Teaching Turkish as a Foreign Language, Dictation, Writing Skill
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmada Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde dikte kullanımının B1 seviyesindeki öğrencilerin yazma becerilerine etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Alan yazın tarandığında yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde dikte ile ilgili sınırlı sayıda çalışmaya ulaşılmış ve ulaşılan çalışmaların daha çok yazım hataları üzerinde yoğunlaştığı görülmüştür. Diktenin B1 seviyesinde yabancı dil olarak Türkçe öğrenenlerin doğrudan doğruya yazma becerilerine etkisini araştıran herhangi bir çalışmaya rastlanılamamış olması bu araştırmanın yapılmasına temel teşkil etmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Haliç Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunda B1 düzeyinde yabancı dil olarak Türkçe öğrenen 17 öğrenci oluşturmaktadır. Bu araştırmada deneysel araştırma desenlerinden ön test-son test denkleştirilmemiş gruplu desen (statik grup karşılaştırma ön test-son test deseni) kullanılmıştır. Nicel veriler, nitel verilerle desteklenmiştir. Nicel verilerin analizinde SPSS 25.0 programı kullanılmıştır. Deney ve kontrol grubunda yer alan öğrencilerin ön test ve son test verilerindeki değişimin grup içinde karşılaştırılmasında bağımlı örneklem T-testi, ön test ve son test verilerinin gruplar arası karşılaştırılmasında bağımsız örneklem T-testi kullanılmıştır. Araştırmanın nitel verilerini oluşturan yarı yapılandırılmış görüşme formundan elde edilen veriler ise içerik analizi ile çözümlenmiştir. Görüşmeler sonucu elde edilen veriler tema, alt tema ve kodlamalar oluşturularak yorumlanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre dikte etkinliklerinin kullanıldığı deney grubu öğrencileri ile öğretim setindeki yazma etkinliklerinin kullanıldığı kontrol grubu öğrencilerinin ön test-son test puanları karşılaştırıldığında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Deney grubu öğrencileriyle gerçekleştirilen görüşmenin sonucunda diktenin yazma becerisinin gelişimi açısından iyi bir uygulama olduğu, dikte etkinliklerinin alfabe kullanımına, harflerin ve kelimelerin doğru yazılmasına, yazmayı hızlandırmasına, yeni kelime öğrenmeye, hataları fark etmeye, düzeltmeye ve diğer dil becerilerinin gelişmesine katkı sağladığı görülmüştür. Birbirini destekleyen nicel ve nitel veriler, yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrencilerin yazma becerilerinin dikte etkinlikleriyle birlikte kayda değer şekilde geliştiğini göstermektedir. Diktenin yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde kullanılmasının yazma becerisi başta olmak üzere diğer dil becerilerinde de etkili olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of dictation use in teaching Turkish as a foreign language on the writing skills of B1-level students. A review of the literature revealed that there are a limited number of studies on dictation in teaching Turkish as a foreign language, and the available studies mostly focus on spelling errors. The absence of any research directly investigating the impact of dictation on the writing skills of B1-level learners of Turkish as a foreign language has provided the basis for conducting this study. The study group consists of 17 students learning Turkish as a foreign language at the B1 level at Haliç University School of Foreign Languages during the 2023-2024 academic year. In this study, a pretest-posttest nonequivalent groups design (static group comparison pretest-posttest design), one of the experimental research designs, was used. Quantitative data were supported by qualitative data. The quantitative data were analyzed using the SPSS 25.0 program. A paired-samples t-test was used to compare the changes in pretest and posttest scores within the experimental and control groups, while an independent-samples t-test was used to compare the pretest and posttest scores between the groups. The qualitative data, obtained from a semi-structured interview form, were analyzed through content analysis. The data obtained from the interviews were interpreted by creating themes, sub-themes, and codes. According to the study results, when the pretest-posttest scores of the experimental group, which used dictation activities, and the control group, which used writing activities from the instructional set, were compared, a significant difference was found in favor of the experimental group. The interviews conducted with the experimental group students indicated that dictation was a beneficial practice for developing writing skills. The dictation activities contributed to the use of the alphabet, correct spelling of letters and words, increased writing speed, vocabulary acquisition, error recognition and correction, and the development of other language skills. The complementary quantitative and qualitative data demonstrate that the writing skills of students learning Turkish as a foreign language improved significantly through dictation activities. It is believed that using dictation in teaching Turkish as a foreign language will be effective not only in developing writing skills but also in enhancing other language skills.