Ücretli öğretmenlik uygulamasına ilişkin öğretmen ve yönetici görüşleri
Teacher and manager opinions on hourly-paid teaching practice
- Tez No: 524699
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Ücretli Öğretmenlik Uygulaması, Ücretli Öğretmen, Yönetici, Teacher, hourly-paid teaching, hourly-paid teachers, school administrator
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Ücretli Öğretmenlik Uygulamasına İlişkin Öğretmen ve Yönetici Görüşleri Bu araştırmanın amacı ücretli öğretmenlik uygulamasını yönetici, kadrolu öğretmen ve ücretli öğretmenlerinin görüşlerine göre değerlendirmektir. Bu çalışma nitel araştırma yöntemi ile yapılmıştır. Bu çalışmada olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu olasılık temelli örnekleme yönteminden basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilmiş 10 okul yöneticisi, 10 kadrolu öğretmen ve 10 ücretli öğretmenden oluşmaktadır. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu ile yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilip yorumlanmıştır. Elde dilen bulgular çerçevesinde, yönetici, kadrolu öğretmen ve ücretli öğretmenler bu uygulanın eğitim öğretim kalitesini düşürdüğünü, etkili bir okul kültürünün oluşmasını olumsuz etkilediğini, ücretli öğretmenler ile paydaşları arasında sorunlar yaşandığını, ücretli öğretmenlerin performanslarının özlük hakları, KPSS çalışma, ücret gibi etkenlerden dolayı düşük olduğunu, ücretli olarak çalışan bazı öğretmenlerin hem farklı branşlardan olduğunu hem de pedagojik formasyonlarının olmadığını belirterek bu uygulamanın son bulması gerektiğini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Teacher and Manager Opinions on Hourly-Paid Teaching Practice This paper aims at evaluating the practice of substitute teachers by using the opinions of the administrators, the permanent teachers and the substitute teachers. This work has been done by the help of the qualitative research method in which the Phenomenology has been used. The working group of this research consist of 10 school administrators, 10 permanent teachers and 10 substitute teachers selected by chance random sampling method from probability based sampling method.The data has been collected with the interviewing form which has been , by the researcher, half-configurated interviewing face-to-face. The data has been interpreted by analysing with the content analysis method. Based on results of the data gathered, it is understood that the administrators, the permenant and subsitute teachers stating that this practice reduces the quality of education and training, the problems occured between the substitute teachers and their partners, the performance of the substitute teachers is low because of the effects such as the personal rights, studying on 'KPPS', and the wages, and some of the substitute teachers both has different branches and do not have pedagogical formaiton, and this practice has to end up.