Anaokullarında okul yöneticilerinin görev alanlarıyla ilgili yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri (Şanlıurfa ili örneği)
Problems about assigned positions of school administrators in preschools and proposed solutions (The example of Şanlıurfa)
- Tez No: 630575
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, Eğitim yönetimi, Okul yönetimi, Anaokulu, Administration, Education administration, School administration, Preschool
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı anaokullarında okul yöneticilerinin görev alanlarıyla ilgili yaşanan sorunları ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yönetici görüşlerine dayalı olarak ortaya koymaktır. Araştırma nitel araştırma desenlerinden durum çalışması (çoklu durum çalışması) deseninde yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan veriler yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler betimsel analiz tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın evrenini 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Şanlıurfa merkezde bağımsız anaokullarında görev yapan yöneticiler oluşturmaktadır. Araştırmada maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Şanlıurfa merkezde 29 bağımsız anaokulunda görev yapan 29 okul müdürü ve 26 müdür yardımcısı oluşturmaktadır. Araştırmanın sonuçlarına göre temizlik ve güvenlik işlerini yerine getirmek için okullara yeterli sayıda destek personeli verilmediği sonucuna ulaşılmıştır. Yöneticiler, sistem içerisinde ücretli öğretmen sayısının fazla olduğunu ve bu ücretli öğretmenlerin gerekli alan bilgisine sahip olmadıklarını belirtmişlerdir. İkili eğitim uygulamasının başlı başına bir sorun olduğu, bakanlık tarafından anaokullarına herhangi bir ödeneğin aktarılmadığı araştırmada elde edilen bulgular arasındadır. Okullara yeterli sayıda destek personeli verilmesi, ikili eğitim uygulamasına son verilip normal eğitime geçilmesi, ücretli öğretmenlik uygulamasının kaldırılması, bakanlık tarafından okullara ödenek aktarılması gibi öneriler yöneticiler tarafından geliştirilen çözüm önerileridir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to present the problems about assigned positions of school administrators in preshcools and proposed solutions about these problems in regard to opinios of administrators. Case study (multiple case study), a pattern of qualitative research, was conducted in this research. Data used in this research was obtained by using semi-structured interview forms. Obtained data were analysed by using descriptive analysed method. The population of this research consists of administrators working in independent preschools in Şanlurfa centrum in 2018-2019 education year. Maximum diversity sampling was used in the research. The study group consists of 29 school managers and 26 school manager assistans working in 29 independent preschools in Şanlıurfa centrum. According to results this research; enough support staff was not provided to the schools for cleaning and security. Administrators quoted that there are many subsitute teachers in schools and these subsitute teachers do not have essential subject matter knowledge. Double shifting schooling is a quite big problem for schools and the ministry does not transfer allowence to preschools. Developed proposing solutions by administrators are to give enough support staff to the schools, to terminate double shifting schooling and back to normal shift, to finish the application of subsitute teacher and to transfer allowence to the schools by ministry.