Ortaokul 7 ve 8. sınıf İngilizce ders kitaplarının toplumsal cinsiyet açısından incelenmesi
Studying of secondary school 7th and 8th grade English textbooks in view of gender
  1. Tez No: 524751
  2. Yazar: BURAK YİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Ders kitabı değerlendirmesi, Eğitim, Toplumsal Cinsiyet, Sex, Coursebook evaluation, Education, Gender
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaokul 7. ve 8. sınıflarda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın izniyle okutulan İngilizce ders ve öğrenci çalışma kitaplarının görsellerini ve metinlerini toplumsal cinsiyet açısından incelemektir. Örneklem olarak iki farklı yayınevine ait kitap seçilmiştir. Araştırma nitel betimsel bir desene sahiptir. Bu araştırmada doküman analizi yöntemiyle veriler toplanmış ve içerik çözümlemesi yapılarak analiz edilmiştir. İncelenen görsellerde ve metinlerde cinsiyetlerin kullanım sıklıkları, cinsiyetlerin bulundukları alanlara dağılımı, cinsiyetlerin yaptıkları meslekler, cinsiyetlerin boş zamanlarını kullanma şekilleri, cinsiyetlerin içinde bulundukları tutumlar ve cinsiyetlerin yaptıkları ev işleri kategorilerinde elde edilen bulgular frekans ve yüzdelik değerleri ile sunulmuştur. Araştırma neticesinde, incelenen kitaplarda erkeklerin daha fazla görünür olduğu, her iki cinsiyetin sıklıkla kamusal alanda resmedildiği, kadınların geleneksel meslek rollerinden sıyrılmaya başladığı ancak sayıca yetersiz örneğin olduğu, boş zamanlarını daha farklı etkinliklerle geçirenlerin erkekler olduğu, benzer şekilde gösterdikleri tutumlarda kadınlara cinsiyetçi bir yaklaşım olduğu ve ev işlerinde kadınların geleneksel rollerden kurtulamadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the visuals and texts of English coursebooks and workbooks which are studied at the secondary schools by the allowance of Turkish Mi-nistry of National Education (MONE) Head Council of Education and Morality in view of gender. The research design is qualitative and descriptive. In this research, data is collected by document analysis and analyzed by content analysis. Obtained findings in the visuals and texts in the categories under the frequency of use of sexes, the distribution of genders to the areas where they are present, the professions they are engaged in, the ways in which they use their free time, the attitudes of sexes presented in and the chores linked with sexes are presented with the frequency and percentage values. The results of this study indicate in the books examined that men are more visible, that the both sexes are often portrayed in public domain, that women are starting to get rid of their traditional occupational roles but there are inadequate examples, that the ones who spend their free time with different activities are men, that in the attitudes they show there is a sexiest approach to women and that in chores women couldn't get rid of their traditional roles.