Bı̇polar bozukluk tanısı almış ve almamış hasta eşlerı̇nı̇n evlı̇lı̇k uyumu ve yaşam kalı̇tesı̇
Marital adjustment and qualitiy of life of spouses of patients with and without a bipolar disorder diagnosis
  1. Tez No: 524879
  2. Yazar: MİHDİYE BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT SÜTÇİGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: bipolar bozukluk, evlilik uyumu, yaşam kalitesi, bipolar disorder, marital adjustment, quality of life
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada, Bipolar bozukluk tanısı almış ve almamış hasta eşlerinin evlilik uyumu ve yaşam kalitesi düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini 2017-2018 yılında Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi psikiyatri kliniğine başvurmuş BPB tanısı almış 95 hasta eşi (43 Erkek ve 52 Kadın) ile YAB tanısı almış 95 hasta eşi (45 Erkek ve 50 Kadın) oluşturmuştur. Katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu, Çift Uyum Ölçeği (ÇUÖ) ve Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Form (SF-36) uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre; BPB tanısı almış ve almamış hasta eşlerinin SF-36 alt ölçekleri Fiziksel Fonksiyon ve Enerji/Canlılık ile ÇUÖ alt ölçeği Duygusal İfade ortalama puanları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. BPB tanısı almış hasta eşlerinden erkeklerin Toplam ÇUÖ, Çift Doyumu, Çift Fikir Birliği ve Duygusal İfade puan ortalamaları kadınlarınkinden daha yüksek bulunmuştur. Çeşitli sosyodemografik bilgilere göre BPB tanısı almış ve almamış hasta eşlerinin bazı SF-36 ve ÇUÖ alt ölçekleri ortalama puanları arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Elde edilen bulgular ilgili literatür temelinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the marital adjustment and qualitiy of life of spouses of patients with and without a bipolar disorder diagnosis. The sample of the study consisted of 95 spouses of patients (43 males and 52 females) diagnosed with BPD and 95 spouses of patients diagnosed with GAD who had applied to the Cukurova University Psychiatric Clinic in 2017-2018. Sociodemographic information of the participants was collected and DAS and SF-36 were administered. According to the results there were a statistically significant mean difference between the scores of spouses of patients with BD and spouses of patients with GAD in terms of Physical Functioning and Energy/fatigue subscales of SF-36 and Affectional Expression subscale of DAS scores. Among the spouses of patients who had BPD diagnosis, the mean scores of total DAS, Dyadic Satisfaction, Dyadic Consensus, and Affectional Expression of the males were found higher than the females. Moreover, according to various sociodemographic information, significant differences were found between the mean scores of SF-36 and DAS subscales of patients with BD and those with GAD diagnosis. The findings were discussed on the basis of relevant literature.