Avrupa Birliği'nin Türkiye'de desteklediği projelerin sürdürülebilir kalkınma açısından incelenmesi
Investigation of projects in Turkey supported by European Union in terms of sustainable development
  1. Tez No: 525375
  2. Yazar: ŞEYMA GİRGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACI MEHMET YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Kalkınma, Avrupa Birliği Projeleri, European Union, Sustainable, Sustainable Development, European Union Projects
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Bölgesel Araştırmalar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Avrupa ülkelerinin birleşme yoluna giderek oluşturduğu Avrupa Birliği (AB) zaman içinde genişleterek bir topluluk haline gelmiştir. Avrupa Birliği kurulduğundan beri diğer ülkelerle rekabet ederek büyüyen bir yapıya sahip olarak ilerlemeyi hedeflemektedir. Birlik çeşitli kurumlarla bir araya gelerek oluşturduğu ilkeler sayesinde düzenli ve ortak politikalar çerçevesinde ilerlemektedir. Ortak çalışmalar arasında bulunan ulaştırma, çevre, tarım gibi politikalarla sürdürülebilirliği sağlamayı hedeflemektedir. Aynı zamanda Avrupa Birliği, Sürdürülebilir Kalkınmanın da hayata geçirilmesi yönünde çalışmaları bulunmaktadır. Sürdürülebilir Kalkınmanın tek başına ele alınamayacağı bir kavram olduğu anlaşılmakta ve sürdürülebilir kalkınmanın farklı kavramlarla ele alınarak çevresel, sosyal, ekonomik yönden incelemeleri yapılmıştır. Araştırmada yöntem olarak Nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden içerik analiziyle AB projeleri ele alınmıştır. Bu projeler doğrultusunda Türkiye'ye sağlanan fonlu yardımların bütçelerine ve dönemine ulaşılmış sürdürülebilir kalkınma başlığı altında incelemesi yapılmıştır. Araştırmada Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için çeşitli fonlarla sağladığı projelere yer verilmiş, sürdürülebilir kalkınma için projeler ilgili olduğu alanlara göre yer altı gruba ayrılmaktadır. Bölgesel ve kentsel gelişme projeleri, istihdam ve sosyal içerme projeleri, tarımsal ve kırsal kalkınma projeleri, araştırma ve yenilik projeleri, insani yardım projeleri ve son olarak denizcilik ve balıkçılık projeleri gruplandırılmıştır. Bu gruplandırmaların içinde sağlık, kamu düzeni, güvenlik, teknoloji, göç, eğitim ve çevre alanlarında ayrılma yapılmıştır. En çok paya sahip olan çevre alanının hemen ardından eğitim gelmektedir. Son zamanlarda devam etmekte olan projeler ise göç ve mülteciler hakkında olup gerekli destek sağlanmaya çalışılmaktadır. Yapılan gruplandırma ve alan ayrımı ile çalışmanın literatüre katkı sağlanılması düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The European Union (EU), which European countries formed by merging, has become a growing community over time. EU aims to advance with a growing structure that competes with other countries, since the establishment of it. The Union is progressing on the basis of regular and common policies that it establishes with various institutions. It aims to provide sustainability by the policies such as transportation, environment, agriculture that are among collaborative works. At the same time, the European Union does work towards the realization of sustainable development. It is understood that Sustainable Development is a concept that can not be taken on its own, and sustainable development has been examined with different concepts, from environmental, social and economic perspectives. In this study, qualitative research method was used as the research method. EU projects have been discussed through content analysis from qualitative research methods. It was examined under the title of Sustainable Development which was reached out the funds budget that were provided to Turkey and their periods. In the research, it was studied wich the projects that EU provided with various funds, in order to EU to provide the Sustainable Development. To sustainable development, the projects were categorized in 6 group by the relevant contents of theirs: Regional and urban development projects, employment and social inclusion projects, argicultural and rural development, research and innovation projects, humanitarian projects and finally seamanship and fishing projects. Among these groupings, health, public order, security, technology, migration, education and environment are separated. Education comes right after the environmental field, which has the most share. The ongoing projects in recent times are about immigration and refugees and necessary support are trying to be provided. It is considered to contribute to the literature by working with grouping and area separation.