Balkan savaşlarında deniz cephesi (1912-1913)
The sea front in the Balkan wars (1912-1913)
  1. Tez No: 525699
  2. Yazar: MURAT AKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AŞKIN KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Balkan Savaşı, Deniz Cephesi, Donanma, Hamidiye, Akın Harekâtı, Balkan War, Sea Front, Navy, Hamidiye, Akın Operation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bölgesel Araştırmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
20. yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatorluğu'nun içinde bulunduğu durumu fırsat olarak gören Bulgaristan öncülüğünde Sırbistan, Yunanistan ve Karadağ bir araya gelerek Balkan İttifakı'nı kurmuş, Rusya da ittifakın perde arkasındaki destekçisi olmuştur. İttifakın hayata geçemeyeceğine inanan, bir yandan Trablusgarp Savaşı'nda İtalyanlar ile mücadele ederken, diğer yandan ülke içi siyasi bunalımlarla mücadele eden Osmanlı Devleti, Balkan Savaşı'na hazırlıksız yakalandı. Seferberliğini tamamlayamamış ordusuyla, uzun yıllar Haliç'te kapalı kalmaktan çürümüş, personel kalitesi tükenmiş donanmasıyla imparatorluğun Avrupa'da kalan son toprakları için savaşmak zorundaydı. Balkan Savaşı Karadağ'ın 8 Ekim 1912 tarihindeki saldırısıyla başladı. Ardından 18 Ekim'de Bulgaristan, 20 Ekim'de Sırbistan ile Yunanistan savaşa girdiler. Osmanlı orduları hem Batı, hem de Doğu cephesinde düşmanla ilk temaslarında dağılıp gitti. Yaşanılan bozgun o kadar büyüktü ki Bulgarlar bir ay içinde Çatalca önlerine ulaştılar. Ancak buranın son nokta olduğu bilinciyle savaşan Osmanlı ordusuna donanma da denizden destek olunca Bulgaristan'ın hayalleri Çatalca mevzilerinde eridi gitti. Çatalca'da orduyu destekleyen Osmanlı donanması o güne kadar Karadeniz'de kullanılmış ve eksikliklerinden duyulan çekince nedeniyle asli görevi olan Yunan donanmasıyla muharebeyi ertelemiştir. Düşmanı Çatalca önlerinde durdurduktan sonra kamuoyu baskısına da direnemeyen hükümetin emriyle Osmanlı donanması tüm eksikliklerine rağmen iki defa Ege Denizi'ne çıkmış ve Yunan donanması ile muharebe etmiştir. Ancak İmroz Muharebesi'nde ele geçen fırsatı kullanamamış, Mondros Muharebesi'nde ise yenilmiştir. Donanma adına olumlu sayılabilecek tek harekât Hamidiye kruvazörü tarafından icra edilen Akın Harekâtı olmuştur. Bu harekât ileriki yıllarda başka donanmalara da örnek teşkil etmiştir.
Özet (Çeviri)
In the early part of twentieth century, considering the situation that the Ottoman Empire was in as an opportunity Serbia, Greece and Montenegro gathering under the leadership of Bulgaria formed Balkan Alliance, and Russia also became the supporter of the Alliance behind the throne. Believing that the alliance would not come true in practice, on the one hand struggling with Italians at Turco-Italian War, on the other hand struggling with the inland political disturbance, the Ottoman was taken unawares of Balkan War. With its army that could not complete its mobilization, and with its decomposed navy due to remaining closed at Golden Horn and its departed staff quality, it had to fight for its last territories in Europe. Balkan War broke out with the attack of Montenegro on 8th October 1912. Immediately afterwards, on 18th October Bulgaria and on 20th October Serbia and Greece went to the war. The Ottoman Army broke up both at western and eastern front at the first contact with enemy. The rout encountered was so great that Bulgarians reached the skirts of Çatalca in a month. But when the navy supported the Ottoman Army, which had been fighting with the awareness that it was the last point, Bulgaria's dreams melt away at Çatalca front. The Ottoman Navy, which supported the army at Çatalca from the sea, had been used in the Black Sea by that day and despite its fundamental duty it had postponed the combat against Greek Navy due to the fear of deficiency. After it stopped the enemy at Çatalca skirts, with the pressure of the government which could not resist the pressure of public opinion, the Ottoman Navy sailed the Aegean Sea twice and combatted against the Greek Navy despite all deficiencies. Yet it missed the opportunity at Imroz Combat and on the other hand was defeated at Mondros Combat. Fulfilled by Hamidiye Battle Cruiser, Akın Operation was only a bright spot. This operation set an example for other navies in the coming years.