L'influence des pratiques en Francais sur la compétence en production ecrite des etudiants bilingues de l'Université Anadolu
Anadolu Üniversitesi'nin çift dilli öğrencilerinde Fransızca kullanımının yazılı anlatım becerisine etkisi
- Tez No: 525711
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANAN AYDINBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yazılı anlatım, Çift dillilik, Göçmen, Okul başarısı, Written production, Bilingual, Migration, School success
- Yıl: 2018
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fransızca Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Çift dillilik, uluslararası iletişim ve değişim içeren globalleşme sayesinde evrensel ve süreklilik içeren bir fenomen haline gelmekte. Günümüzde, her bireyin ikinci hatta üçüncü dili / kültürü bilmesi zorunludur. Bu nedenle araştırmamız, çift dilli göçmen, Lisans ve Master Fransızca yabancı dil öğrencilerini kapsamaktadır. Çalışmamızın asıl amacı, 2. dil (Fransızca) kullanımının yazılı anlatım üzerindeki etkisini incelemektir. Amacımıza ulaşmak için nitel ve nicel yöntemler kullanılmıştır. Türkçe ve Fransızca dillerin kullanım yoğunluğunu ve Fransızcanın kullanım alanını belirlemek için bir anket kullanılmış ve daha sonra katılımcılardan, biri kişisel alanda, diğeri eğitim alanında, iki farklı metin yazmaları istenmiştir. Son olarak, elde edilen veriler yarı yapılandırılmış görüşmelerle desteklenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, Fransız dilinin yoğun kullanımı ile yazılı anlatım başarı düzeyi arasında bir ilişki bulunmazken, dilin belirli bir alanda özel kullanımı bu alanda iyi sonuçlara yol açmaktadır. Bunun yanı sıra, görüşme sonuçları hedef kitlenin yazım ve dilbilgisinde zorluklar yaşadığını göstermektedir. Bunları düzeltmek için, katılımcılar daha yoğun olarak okumaları gerektiğini ve zayıf oldukları dilbilgisi alanlarını yeniden çalışmaları gerektiğini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Bilingualism becomes a universal and continuous phenomenon thanks to globalization that involves international communication and exchange. It is therefore essential nowadays that each individual knows a second or even third languages / cultures. That is why our research aims the Bilingual Immigrant Students at the Bachelor and Master level of FFL (French Foreign Language). The main objective of our study was to analyse the effect of the use of the 2nd language (French) on written production. In order to achieve our goal, we used qualitative and quantitative methods. A questionnaire is used in order to determine the intensity of use of the Turkish and French languages as well as the area of use of French. Then we proposed to the participants to write two different texts, one in the personal field, the other in educational. Finally, the data obtained was supported with semi-structured interviews. According to the results, no relation was found between the intense use of the French language and the level of success in written skill, while the specific use of the language in a specific field leads to good results in this same field. So, the interview results indicate that the participants have difficulties in orthography and grammar. In order to remedy these problems, the participants suggest to read more intensively and to reexamine their weak points with the help of the grammar books.