Örgütsel siyasetin yapısı, öncüleri ve sonuçları: Tanzanya kamu sektörü örneği
The structure, antecedents and consequences of organizational politiks: The cose of Tanzania public sector
- Tez No: 525710
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT KOÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel siyaset algıları, karar alma sürecine katılım, ilerleme fırsatı, Makyavelizm, dış kontrol odağı, üretkenlik karşıtı iş davranışları, örgütsel vatandaşlık davranışı, Perceptions of organizational politics, Involvement in decision making, advancement opportunity, Machiavellianism, external locus of control, counterproductive work behavior, organizational citizenship behavior
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Örgütsel siyaset, yazında büyük ilgiyle karşılanmış ve akademisyenler bu olguyu incelemek için büyük çabalar sarf etmişlerdir. Ancak, bu artan ilginin yanı sıra, yapının üzerinde yapılan araştırmalar büyük ölçüde Batılı örneklere dayanmaktadır ve Batılı olmayan ülkeler bağlamında örgütsel siyasetin öncülleri ve sonuçları hakkında çok az şey bilinmektedir. Bu bağlamda, Ferris vd. (2002) tarafından önerilen örgütsel siyaset modeline ve önceki çalışmalardan elde edilen deneyime dayanarak, algılanan örgütsel siyaseti üç farklı düzeydeki öncülleri, davranışları öngörmedeki görece önemi ve bunun Tanzanya kamu sektörü bağlamındaki sonuçları arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu çalışmada, katılımcılardan on farklı yapıyı ve demografik özellikleri ölçen 75 ifadeli bir anket aracılığıyla veriler toplanmıştır. Veriler, Tanzanya'nın başkenti Darusselam'a bağlı bulunan üç belediyede çalışan 548 adet tam zamanlı çalışandan toplanmıştır. Örneklem üç belediyeden görevli memur, bölüm başkanı, birimler başkanı ve dokuz bölümden çalışanlardan oluşturulmuştur. Hipotezleri test etmek için verilere regresyon analizi uygulanmıştır. Sonuçlar, örgütsel siyaset algıları üzerine yalnızca birey ve örgüt düzeyindeki öncüllerin etkileri olduğunu göstermiştir. Makyavelizm ve dış kontrol odağı örgütsel siyaset algıları üzerinde anlamlı ve olumlu etkilere sahipken; karar almaya katılım ve ilerleme fırsatı anlamlı ve olumsuz etkilere sahiptir. Rol çatışması ile örgütsel siyaset algısı arasında herhangi bir ilişki bulunamamıştır. Birey düzeyindeki öncüllerin örgütsel siyaset algılarına en fazla katkıyı sağladığı görülmüştür. Örgütsel siyasetin sonuçlarından üretkenlik karşıtı iş davranışları ve örgütsel vatandaşlık davranışı (beklentinin aksine) ile örgütsel siyaset algısı arasında anlamlı ve olumlu ilişkililer bulunmuştur. Bulguların uygulamaya yönelik sonuçları ve gelecekteki araştırmalar için öneriler da ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizational politics have received significant attention in the literature and scholars have devoted great efforts to explore this phenomenon. However, besides such growing interests, yet research on the construct has largely relied on the Western samples, as results, very little is known about the antecedents as well as the consequences of organizational politics in the context in non-western countries. As such, based on the perceptions of organizational politics model proposed by Ferris et al. (2002) and experience obtained from previous studies, this research examined the relationship between perceived organizational politics and three levels of antecedents (i.e. organizational, work environment and individual levels), their relative importance in predicting the behavior and its consequences in the context of Tanzania public sector. This study used a questionnaire carrying 75 items related to ten constructs and the demographic characteristics of its respondents. Primary data were collected via a structured questionnaire from 548 full time employees working in three Municipalities located within the Metropolitan city of Dar es, Salaam, Tanzania. The sample was made up of officer in charge, head of department, head of units and normal employees from nine departments, three from each of the three Municipalities selected. To test the hypotheses, data were analysed using regression analysis. The results have indicated that only two levels of antecedents significantly predicted perceptions of organizational politics. In terms of individual relationships between the independent variables and perceptions of organizational politics, only involvement in decision making, advancement opportunity, Machiavellianism, and external locus of control significantly predicted perceptions of organizational politics. No relationship was found between role ambiguity, supervisor's influence, coworker's influence and perceptions of organizational politics. Of the three levels of antecedents, it was observed that the individual level antecedents contributed to the employee's perceptions of organizational politics. Of the two consequences, counterproductive work behavior and organizational citizenship behavior (contrary to the expectation) were both predicted positively by perceptions of organizational politics. Practical implications of the findings and directions for future research are also addressed.