Devletlerarası ilişkilerde kamu diplomasisi: Türkiye örneği
Public diplomacy in inter-state relations: Turkey example
  1. Tez No: 525787
  2. Yazar: EMİNE KILIÇASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NALAN DEMİRAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Diplomasisi, Küreselleşme, Devlet, Ulus Devlet, ABD, Türkiye, Public Diplomacy, Globalization, State, National State, USA, Turkey
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 310
Özet
Özellikle, kitle iletişim teknolojisinin gelişmesi ile birlikte küreselleşme süreci hız kazanmıştır. Bu süreçte, devlet yapılarının formu değişmeye başlamıştır. Bu değişim, ulus devletlerin varoluşunu sarsmıştır. Ulus devlet yerini küresel devlete bırakmaya başlamıştır. Bu bağlamda, devletler bu yeni forma uyum sağlamak ve küresel devlet olmak için yeni yollar bulmaya çalışmaktadır. Bu yeni; ekonomik, siyasi ve kültürel yolların, en önemli aracı ise doğru kamu diplomasisi tekniklerini kullanmaktır. Günümüzde, dünyanın, ekonomik ve siyasi gücü olmanın sırrı doğru ve etkili kamu diplomasisi uygulamalarından geçmektedir. Dünyada bu uygulamaların en önemli temsilcisi Amerika Birleşik Devletleri olmuştur. Tezin teori kısmında devlet kavramı ve uluslararası ilişkilerde devletin yeri anlatılmıştır. Ardından diplomasi ve kamu diplomasisinden bahsedilmiştir. ABD ve Türkiye kamu diplomasisi internet sayfaları tanıtılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri, bağımsızlığını kazandıktan sonraki süreçte başka devletlerle olan ilişkilerinde 'demokrasi' ve 'özgürlük' siyasal söylemleri üzerinden kendi dış politikalarını yürütmüştür. Bu yüzyılın kamu diplomasisi uygulamalarına yön vermiştir. Araştırmanın sonucunda ABD'nin küresel kamu diplomasisi yaptığı ortaya çıkmıştır. Aynı şekilde Türkiye'nin ise ağırlıklı olarak iç kamu diplomasisi yaptığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, ABD ve Türkiye kamu diplomasisi çalışmaları sosyal medya platformlarından Twitter üzerinden karşılaştırılmıştır. ABD ve Türkiye'nin kamu diplomasisi yönelimlerinde en fazla neyi ön plana çıkardıkları, neyi vurguladıkları grafik ve tablolarla gösterilmiştir. Sonuç olarak Türkiye Cumhuriyeti kamu diplomasisinin artıları ve eksileri gösterilerek önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In particular, the development of mass communication technology has accelerated the globalization process. In this process, the form of state structures has begun to change. This change has shaken the existence of nation states. The nation state has begun to relocate its place to the global state. In this context, states are trying to find new ways to adapt to this new form and become a global state. This is new; economic, political and cultural ways, and the most important means is to use the right public diplomacy techniques. Today, the mystery of being the economic and political power of the world is the right and effective public diplomacy practice. The United States has pursued its own foreign policies over the political discourses of 'democracy' and 'freedom' in its relations with other states in the period after gaining its independence. This century has led to the implementation of public diplomacy. For this reason, the prospect of public diplomacy in intergovernmental relations has been researched. In the thesis theory part, the concept of the state and the place of the state in international relations are explained. Then, diplomacy and public diplomacy were mentioned. US and Turkey, public diplomacy has introduced web pages. In this context, public diplomacy efforts in the US and Turkey were compared via Twitter social media platforms. US and Turkey, public diplomacy orientations, most of what they make the foreground, they emphasize what is shown in the graphs and tables. As a result, proposals have been made in the Republic of Turkey showing the pros and cons of public diplomacy.