Erken puberte tanısıyla izlenen çocukların değerlendirmesi
Diagnostic evaluation of children WHO were followed up DUE to precocious puberty
- Tez No: 525866
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT HACIHAMDİOĞLU, DOÇ. DR. SERDAR CÖMERT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: erken puberte, prematür adrenarş, prematür telarş, puberty precocious, premature adrenarche, prematur thelarche
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Gereç ve Yöntem: S.B.Ü. İstanbul Eğitim ve Araştırma Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Endokrinoloji Polikliniği'nde Ocak 2015 - Ağustos 2017 tarihleri arasında erken puberte tanısı alan ve izlenen hastaların poliklinik dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Çalışmaya alınan olguların dosya bilgilerinden sosyodemografik ve klinik özellikleri, laboratuvar tetkikleri kayıt edildi. Yapılmış ise görüntüleme yöntemlerine ait sonuçlar değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilen erken puberte hastalarından elde edilen veriler elektronik ortama aktarılarak SPSS 17.0 istatistik programında analiz edildi. Bulgular: Erken puberte bulguları ile başvuran 360 hastanın 287' sinde (%79,73) erken puberte saptandı; bu olguların 73' ü (%20,27) normal puberte ile uyumluydu. Erken puberte tanısı alanların 264' ü (%91,99) kız iken, 23' ü (%8,01) erkek idi. Erken puberte oranı kızlarda erkeklerden yaklaşık 11,5 kat daha sıktı. Ortalama tanı yaşı kızlarda 6,76 yıl, erkeklerde ise 7,12 yıl olarak saptandı. Erken puberte tanısı alan hastaların 14'ünde (%5,45) intrauterin büyüme geriliği ve 112' sinde (%44,09) obezite saptandı. Erken puberte saptanan kızların 117'sinde (%44,49) izole prematür adrenarş saptanmış olup, 79' unda (%30,04) izole prematür telarş, 58' inde (%22,05) santral erken puberte, 5' inde (%1,90) periferik erken puberte ve 4' ünde (%1,52) infantil dönemin genital erken kıllanması saptandı. Her iki cinsiyette de etyolojide en sık izole prematür adrenarş saptandı. İzole prematür adrenarş saptanan hastaların 4'ü (%3,0) non klasik konjenital adrenal hiperplazi tanısı aldı. Periferik erken puberte tanısı alan olgularımızın tamamı kızdı ve hepsinde etyoloji spontan regrese olan fonksiyonel over kistleri idi. Santral erken puberte tanısı koyulan hasta sayısı 62 ve sıklığı %21,68 idi. Santral erken puberte sıklığı kızlarda %22,05 iken, erkeklerde %17,39 idi (K/E:1,27). Bu hastaların 2'sinde santral erken puberte ile neden-sonuç ilişkisi kurulabilecek santral patoloji saptandı. Santral erken puberte tanısı ile tüm erkek hastalara tedavi başlanırken kız olguların 47' sine (%17,87) hızlı progresif erken puberte tanısı ile tedavi başlandı. GnRH analogu tedavisi başlanan kız olguların %65,31' ine tanı anında, %34,69' una ise ortalama 3,78 aylık izlem sonunda tedavi başlandı. Santral erken puberte tanısıyla tedavi alan 51 hasta (%17,83) saptanmış olup bu olgular arasında kız hastaların yaş ortalaması 8,1 yıl, erkek hastaların ise 8,8 yıl idi. Sonuç: Çalışmamızda erken puberte nedeniyle takip ve tedavi edilen olguların oranının kızlarda daha yüksek olduğu tespit edildi. Cinsiyete göre tanısal dağılıma baktığımızda ise her iki grupta izole prematür adrenarş tanısının en sık olduğu saptandı. Sonuçta erken puberte özellikle kız çocuklarında sık karşılaşılan bir endokrinolojik sorundur. Obezite erken puberte açısından önemli bir risk faktörüdür. Erken puberte nedeniyle değerlendirilen çocuklarda tanısal dağılım tamamen benign durumlardan tedavi gerektirecek önemli sorunlara kadar değişmektedir. İzole prematür adrenarşlı olgular mutlaka non klasik konjenital adrenal hiperplazi açısından denetlenmelidir. Santral erken puberte çoğunlukla idiyopatiktir ve olgularda GnRH analogu tedavisi başlanılmadan önce hızlı progresyondan emin olmak için bir süre izlem değerli bilgiler vermektedir. Biyokimyasal olarak santral erken puberte tanısı konulan bazı olgular non progresif veya yavaş progresif seyir göstermektedir. Bu olgularda izlem, gereksiz tedavi verilmesinin önüne geçecektir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the etiological distribution of patients with early pubertal symptoms who admitted to Pediatric Endocrinology outpatient clinic and to examine the clinical and therapeutic approaches. Materials and Methods: The medical records of the patients who were followed up as precocious puberty at the Pediatric Endocrinology outpatient clinic of İstanbul Education and Research Hospital were reviewed retrospectively between January 2015 - August 2017. Socio-demographic and clinical features, laboratory results of the cases were recorded. The results of the imaging methods were also evaluated. The collected data were statistically analyzed by SPSS (ver.17.0) statistical programme. Results: Of the 360 patients who presented with early puberty, 287 had puberty precocious (PP) and 73 (20.27%) had normal puberty. Of the PP cases, 264 (91.99%) were female and 23 (8.01%) were male. PP was encountered about 11.5 times more frequent in females than males. The average age of diagnosis was 6,76 years for girls and 7,12 years for boys. In 14 of the patients with early puberty, intrauterine growth retardation were seen and 112 (44.09%) were obese. Among girls with early puberty, 117 (44.49%) had isolated premature adrenarche, 79 (30.04%) isolated premature thelarche, 58 (22,05%) central PP, 5 (1.90%) peripheral PP and 4 had (1,52%) early genital pubarche of infancy. The most common etiology in both gender was isolated premature adrenarche. Four (3%) of the patients with isolated adrenarche were diagnosed as non-classic congenital adrenal hyperplasia. All of the cases with peripheral early puberty were girls and all had functional ovarian cysts which regressed spontanously. Central early puberty was diagnosed in 62 (21,68%) cases. Central early puberty was found in 22,05% of girls and in 17,39% of boys (F/M:1,27). In 2 of these patients, a central etiology was found as a cause of central early puberty. While treatment was started in all male patients with central early puberty, 47 (17.87%) of the female patients were treated with rapid progressive early puberty. 65.31% of the female patients who underwent GnRH analogue therapy were treated at the time of diagnosis and 34.69% at the end of the 3,78 months follow-up. Fifty one children were found to have central early puberty; among these patients the avarage age at the beginning of treatment for female patients was 8,1 years for girl patients and 8,8 years for men. Conclusion: In our study, we found that girls were found to be more frequently affected by precocious puberty. The most common etiology in both gender was isolated premature adrenarche. In 2 of the patients with central early puberty, a central etiology was found as a cause of central early puberty. As a result, early puberty is a common endocrinological problem especially in girls. Obesity is an important risk factor for early puberty. In children diagnosed with early puberty, the diagnostic distribution varies from benign conditions to important problems requiring treatment. Isolated adrenal infarction cases should be strictly controlled for non-classical congenital adrenal hyperplasia. Central early puberty is mostly idiopathic, and follow-up provides valuable information to ensure rapid progression before initiating GnRH analogue therapy in patients. Some cases with biochemical central premature puberty are non-progressive or progressively progressive. In these cases, follow-up will prevent unnecessary treatment.