Anestezistlerin görevleri ve anestezi uygulamaları konusundaki farkındalık, kaygı ve beklentilerinin değerlendirilmesi
Duties of anesthetists and assessment of awareness, concerns and expectations on anesthesia practices
  1. Tez No: 526348
  2. Yazar: MELAHAT YALÇIN SOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. ŞENNUR UZUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Anestezi, anket, bilgi düzeyi, Anesthesia, survey, level of knowledge
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Anestezistlerin Görevleri ve Anestezi Uygulamaları Konusundaki Farkındalık, Kaygı ve Beklentilerinin Değerlendirilmesi Toplumun anestezi uygulamaları ve anestezistlerin görevleri konusundaki bilgi düzeylerinin belirlenmesi, endişe nedenlerinin saptanması hastalar ve anesteziyologlar arasında sağlıklı bir ilişki kurulması ve bu konuda anesteziyologlara düşen görevlerin belirlenmesi açısından önemlidir. Bu çalışmada; elektif cerrahi planlanan hasta ve/veya hasta yakınlarına preoperatif dönemde uygulanan anket ile hasta ve/veya hasta yakınlarının anestezi uygulamaları ve anestezistler konusundaki bilgi düzeylerini değerlendirmek, varsa endişe nedenlerini belirlemek amaçlandı. Mart 2017- Ekim 2017 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Hastanesi' nde elektif cerrahi operasyon planlanan, preoperatif anestezi değerlendirmesi için anestezi polikliniğine başvuran veya yatak başında preoperatif anestezi değerlendirmesi yapılan 18- 85 yaş arasındaki, Türkçe bilen 400 hasta ve/veya hasta yakını dahil edildi. Çalışmanın sonucunda hasta/hasta yakınlarının anestezi uygulamaları, anestezistler ve anestezistlerin görevleri konusunda bilgi düzeylerinin eksik olduğu, bilgi düzeylerinin eğitim seviyesiyle arttığı, ancak cinsiyet ve önceki anestezi deneyimleriyle değişmediği saptanmıştır. Anesteziyologların hastaları preoperatif dönemde yeterli düzeyde bilgilendirmesi gerektiği, bilgilendirme amaçlı broşür, kitapçık, video veya ses kasetleri gibi yardımcı ögelerin kullanılabileceği düşünülmektedir. Ayrıca toplumu anestezi konusunda bilinçlendirmek için ülke genelinde sağlık politikaları oluşturulması gerektiği ve bu konuda televizyon, internet gibi iletişim araçlarından faydalanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Duties of Anesthetists and Assessment of Awareness, Concerns and Expectations on Anesthesia Practices Determining the level of knowledge of the society about the anesthesia practices and the duties of anesthetists, determining the causes of anxiety are important for establishing a healthy relationship between the patient and the anesthesiologist and determining the duties assigned to the anesthesiologist on this subject. In this study, it was aimed to evaluate the knowledge levels of patient and/or relatives about anesthesia practices and anesthesiologists and to determine the cause of anxiety if any, by the questionnaire conducted preoperatively in patients and/or relatives who were planned for elective surgery. 400 patients and/or relatives between the ages of 18 and 85 years who were scheduled to undergo elective surgery at Hacettepe University Hospital, or who referred to anesthesia policlinic for preoperative anesthesia evaluation or who underwent preoperative anesthesia evaluation at bedside, between March 2017 and October 2017, were included. As a result of the study, the patient / patient relatives were found to have a lack of knowledge about anesthesia applications, anesthetists and duties of anesthetists and it was determined that the level of knowledge increased with education level, but not changed by gender and previous experience of anesthesia. It is thought that the patients should be informed adequately in the preoperative period by the anesthesiologists, and the informative auxiliary materials such as brochures, booklets, video or audio tapes should be used. In addition, it is concluded that, in order to raise public awareness about anesthesia, establishing the health policies countrywide is necessary and taking the advantage of the communication tools such as television and internet is possible.