S.B.Ü Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık çalışanlarının influenza aşısı hakkında bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Fatih Sultan Mehmet Education and Research Hospital evaluation of knowledge, attitude and behavior of health employees on influenza vaccine
- Tez No: 526428
- Danışmanlar: PROF. ALİ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: İnfluenza aşısı, Sağlık çalışanları, Tutum, Davranış, Influenza vaccine, Healthcare workers, Attitude, Behaviour
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
İnfluenza, tüm dünyada yaygın olarak görülen ve salgınlara neden olabilen Influenza A ve ya Influenza B virüslerine bağlı olarak ortaya çıkan akut respiratuar bir hastalıktır. Mevsimsel influenza akut olarak gerileyebilen, kendini sınırlayıcı karakterde bir infeksiyon olsa da bazı risk gruplarında ciddi morbidite ve mortalite ile ilişkilidir. Sağlık çalışanları infeksiyonu bulaştırma riski yüksek olan grupta olup her yıl %25'e yakın sağlık çalışanlarının influenza ile infekte olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle bu durum ciddi bir halk sağlığı sorunu teşkil etmektedir. Sağlık çalışanlarının aşılanması ise hem sağlık çalışanlarında hem de hastalarda influenza ilişkili morbidite ve mortalite riskini azaltabilir. Bu çalışmada da sağlık çalışanlarının influenza aşısı hakkında bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi, influenza infeksiyonunun önemi, aşının faydaları gibi konulara dikkat çekilerek aşılanma oranlarının artırılmasını amaçlanmıştır. Bu çalışma için Sağlık Bilimleri Üniversitesi Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık çalışanlarına; içerisinde demografik özelliklerin, influenza aşısı ile ilgili tutumlarının ve bilgi düzeylerini ölçmeye yönelik 14 adet sorunun bulunduğu bir anket uygulandı. Çalışmamızın sonuçlarına göre; katılımcıların %50,8'i doktor, %49,2'si yardımcı sağlık personelidir. Çalışmamıza katılanların %59,1'i hiç mevsimsel influenza aşısı yaptırmadığını, sadece %3,3'ü her yıl düzenli aşı yaptırdığını ifade etmiştir. 2017-2018 sezonunda influenza aşısı yaptıranların oranı ise sadece %5,2 dir. Bilgi düzeylerini ölçmeye yönelik sorulara verilen cevaplar değerlendirildiğinde; katılımcıların toplam bilgi puan ortalaması 6,7+2,9; median değeri ise 7 olarak bulunmuştur. Çalışmamıza katılan sağlık çalışanlarının %45'i median değerin altında kalmıştır. Açıkça görülmektedir ki; sağlık çalışanlarının influenza aşısı olma oranları, aşı ile ilgili tutumları ve bilgi düzeyleri istenen seviyelerde değildir. Aşılama programlarının ülke çapında başarılı olması için öncelikle sağlık çalışanlarında farkındalığın artırılmasına yönelik eğitim programları, aşıya kolay erişimin sağlanması, aşılama oranlarının artırılması için son derece önemlidir.
Özet (Çeviri)
Influenza is an acute respiratory disease caused by influenza A or influenza B virus that often leads to outbreaks worldwide. Although seasonal influenza is a self-limiting infection and may result in acute regression; it is still associated with high morbidity and mortality rates in some risk-groups. Healthcare workers are determined as a high-risk group for infection transmission and it is reported that approximately 25% of healthcare workers are infected with influenza each year. Therefore, it poses a serious problem for public health. Vaccination of healthcare workers can reduce the risk of influenza-related morbidity and mortality in both healthcare workers and patients. The present study aims to evaluate healthcare workers' knowledge, attitudes, and behaviours towards influenza vaccination and to increase the vaccination rates by drawing attention to the significance of influenza infection and benefits of vaccination. In this study, a survey consisting of 14 questions, involving demographic features and measuring the knowledge and attitudes towards influenza vaccination, was conducted among healthcare workers at the University of Health Sciences, Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital. According to the results of our study, 50.8% of participants were doctors and 49.2% were assistant healthcare workers. 59.1% of participants stated that they never had seasonal influenza vaccine before and only 3.3% expressed to be routinely vaccinated every year. The rate of participants receiving influenza vaccine during 2017-2018 was only 5.2%. When the participants' answers to the questions measuring their influenza knowledge were assessed, the mean of total knowledge score was found 6.7+2.9 and the median value was 7. 45% of the healthcare workers had scores below the median value. These results clearly show that influenza vaccination rates among healthcare workers, their knowledge level and attitudes towards the vaccination are not at the desired levels. Developing education programmes for healthcare workers to raise their awareness, which is essential to organize successful vaccination campaigns across the country, and easy access to vaccines are critically important to increase vaccination rates.