Irak Kürdistan bölgesinde gençlerin siyasal katılımına sosyal medyanın rolü Halabaa Üniversitesi örneği
The role of social media on youths' politcal participation in Iraqi Kurdistan region the Halabja University case
- Tez No: 526594
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Social Media, political participation, political interest. Political discussion, political knowledge, young people, Kurdistan region of Iraq
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırma, gençlerin Irak'ın Kürdistan bölgesindeki siyasi katılımında Facebook, Twitter ve YouTube gibi sosyal medya araçlarının rolünü incelemeye çalışmaktadır. Sosyal medya ile siyasi katılım arasındaki ilişkiyi açıklamak ve siyasi katılım, siyasi bilgi, siyasi tartışma ve siyasi ilgi gibi farklı politik bileşenler arasındaki ilişkiyi saptamaya çalışmaktadır. Çalışma sırasında bazı sorular ortaya çıkmakta ve bu sorular literatür taramasından çıkarsanan bazı hipotezler test edilerek incelenmektedir. Ayrıca, araştırmanın varsayımların doğruluğrunu test etmek için veriler niceliksel olarak toplanmaktadır. Bu çalışmada niceliksel yöntem benimsenmiş, bilgi toplama yönteminde anket yaklaşımı kullanılmıştır. Olasılık dışı yaklaşım, araştırmanın örneklemini, amaçlanan yöntemi benimseyerek belirlemek için kullanılmıştır. Örneklem, Irak Kürdistan bölgesinde bulunan Halepçe kentinde ve 18-30 yaşları arasında 250 genç vatandaştan oluşmaktadır. Toplanan veriler istatistiksel olarak analiz edilmiş ve sonuçlar, araştırma hipotezlerinin güvenilirliğini göstermiştir. Çalışma, Facebook ve YouTube gibi sosyal medya ile geleneksel ve geleneksel olmayan politik katılım türleri arasında bir korelasyon olduğu sonucuna varmaktadır. Ayrıca, araştırmanın sonuçları, Facebook, YouTube ve Twitter gibi sosyal medya araçları ile siyasi ilgi arasında bir ilişki tespit etmektedir. Çalışma, Facebook ve YouTube kullanımı ile siyasi tartışma arasında bir ilişki olduğunu bulmakta, ve Facebook tüketimi ile siyasi bilgiler arasındaki ilişkiyi göstermektedir. Son olarak çalışma, ister konvensiyonel ister konvensiyonel olmayan her iki tür siyasi katılım ile siyasi tartışma ve siyasi çıkar arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. Aahtar kelimeler: Sosyal medya, siyasal katılım, siyasal çıkar. siyasi tartışma, siyasal bilgi, genç insanlar, Irak Kürdistan bölgesi
Özet (Çeviri)
This research tries to examine the role of social media such as Facebook, Twitter and YouTube in political participation of youths in Kurdistan region of Iraq. It seeks to explain the relation between social media and political participation, and tries to detect the relationship between political participation with different political components such as political knowledge, political discussion, and political interest. During the study, some questions are raised; these questions are examined by testing some hypotheses that deduced from the literature review. Moreover, data are collected quantitatively to test the validity of the hypotheses of the research. In this study, quantitative method is adopted, survey approach is used in collecting data process by adopting questionnaire. And non-probability approach is used for determining the sample of the study by adopting purposive method. The sample included 250 young citizens aged between 18 and 30 in Halabja city of Iraqi Kurdistan region. The study concluded that there is a correlation between using social media such as Facebook and YouTube with conventional and nonconventional types of political participation. Moreover, the results of the study detects an relation between using social media such as Facebook and YouTube and twitter with political interest, and the study finds out a relationship between consuming both Facebook and YouTube with political discussion, and the study detected only relationship between checking Facebook with having political knowledge. In addition, the study shows a relation between both types of political participation, conventional and nonconventional, with political discussion and political interest.