Moleküllerin spektroskopik özelliklerinin kuantum mekaniksel metotlar ile incelenmesi
Investigation of spectroscopic properties of molecules by quantum mechanical methods
  1. Tez No: 526849
  2. Yazar: FARUK ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ BULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Kimya, Physics and Physics Engineering, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ab Initio Hesaplamaları, Kırılma İndisi, Yoğunluk Fonksiyon Teorisi, Spektroskopi, Organik Yarıiletkenler, Ab Initio Calculations, Refractive Index, Density Functional Theory, Spectroscopy, Organic Semiconductors
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atom ve Molekül Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu tez çalışmasında, 2-tert-Butyl-9,10-di(naphth-2-yl)antracene (TBADN) kompleks molekülü ele alındı. TBADN molekülü, elektronik, fotonik ve optoelektronik gibi özelliklere sahip olmasından dolayı kırılma indisinin hesaplanmasında önemli bir organik yarıiletkendir. Ele aldığımız TBADN kompleks molekülün elektronik yapıları, titreşim frekansları hesaplanarak kızıl ötesi ve raman spektrumları farklı teorik metotlar kullanılarak paralel programlama yardımıyla ve farklı baz setleri kullanılarak hesaplandı. Moleküldeki denge bağ uzunlukları hesaplandıktan sonra optimizasyon işlemleri yapılarak sisteme dair spektroskopik verilerin elde edilmesi ile kimyasal yapılar ve özellikleri hakkında bilgi elde edildi. Bu çalışmada TBADN organik yarıiletken molekülü için optik bant aralığı, kırılma indisi, infrared spektrumu, mor ötesi ve görünür bölge spektrumu parametreleri teorik olarak hesaplanıp deneysel sonuçlar ve literatür ile karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, the complex molecule of 2-tert-Butyl-9,10-di (naphth-2-yl) anracene (TBADN) was studied. TBADN is an important organic semiconductor in the calculation of refraction index due to its molecular, electronic, photonic and optoelectronic properties. Electronic structures of TBADN complex molecule, vibration frequencies were calculated and infrared and raman spectra were calculated by using different theoretical methods and by using parallel programming and using different base sets. After calculating the equilibrium bond lengths in the molecule, optimization procedures performed to obtain spectroscopic data of the system and information about chemical structures and properties were obtained. In this study, optical band gap, refractive index, infrared spectrum, ultraviolet and visible region spectrum parameters for TBADN organic semiconducting molecule were theoretically calculated and compared with experimental results and literature.