Yeşil lojistik yönetimi uygulamalarının çevresel performansla olan ilişkisi üzerine bir araştırma
A research on the relationship between green logistics management applications and its effects on environmental performance
- Tez No: 527003
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik Yönetimi, Yeşil Tedarik Zinciri, Yeşil Lojistik, Çevresel Performans, Logistics Management, Green Supply Chain, Green Logistics, Environmental Performance
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
İşletmelerin son yıllarda yaptıkları yeşil düzenlemeler ile bu düzenlemelerden elde ettikleri faydaların çok tartışıldığı yeni bir dönemden geçmekteyiz. Bu dönemde literatür açısından araştırmalar ve tartışmalar da yoğun olarak yapılmakta, bilgi düzeyinde birikim ve ilerleme sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu çalışmada yeşil lojistik yönetimi uygulamalarının çevresel performans ile olan ilişkisi, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) yaptığı Türkiye'nin en büyük 1000 işletmesini içeren ana kütle örnekleminde incelenmiştir. Amaç, yeşil lojistik yönetimi uygulamalarının işletmelerin çevresel performansları arasındaki ilişkinin ortaya konulmasıdır. Bu kapsamda oluşturulan temel hipotez,“prosedürel esaslı, değerlendirme esaslı, ortak esaslı yeşil lojistik yönetimi ve genel çevresel lojistik yönetimi uygulamaları ile çevresel performans arasında istatistiki açıdan anlamlı bir ilişki olduğu”biçimindedir. Araştırmanın ana kütlesini, İstanbul Sanayi Odasının geleneksel olarak yayınladığı İSO–1.000 listesi oluşturmaktadır. Ülkemizin en büyük 1.000 işletmesi olarak nitelendirilebilecek işletmelerin seçilmesinin temel nedeni, kurumsallaşma ve çevreye duyarlılık anlamında diğer işletmelerin önüne geçtikleri varsayımına dayanmaktadır. Bu çerçevede, araştırmada herhangi bir örnekleme yöntemi kullanılmamış, bağlantı kurulan 1.000 işletmeden çalışmaya katılmayı kabul eden 269 işletmeye ölçek gönderilmiş ve geri dönüş sağlanmıştır. Elde edilen bulgular incelendiğinde, çevresel performans ile yalnızca ortak esaslı yeşil lojistik yönetimi uygulamaları arasında, düşük düzeyli bir ilişkinin varlığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
We are passing through a new period which people are discussing that green regulations have been made by companies and the benefits that they have gained from these regulations. In this period, there are many ongoing researches densely in terms of literature and, knowledge and progress are being tried to be achieved. In this study, the relationship of green applications with environmental performance has been examined in main-mass sample that contents 1000 greatest companies and created by Istanbul Chamber of Industry (ISO). The main goal of this study is to reveal the relationship of green logistics management applications with environmental performance of companies. The basic hypothesis created in this context is“there is a reasonable statistical relationship between environmental performance and the procedure based, evaluation based and common based green logistics management applications and general environmental logistics management applications.”The main mass of the study is created by the“ISO-1000 List”that traditionally published by Istanbul Chamber of Industry. The main purpose to pick out the companies that can be named the greatest 1000 companies of our country is depend on the assumption of they are one step further than the others in terms of institutionalization and environmental awareness. In this context, no sampling method used for this study, and scale has been sent to 269 companies which of them have accepted to work among 1000 contacted companies, and feedback has been provided. With the evaluation of results, a low-level relationship between environmental performance and only common-based green logistics applications has been revealed.