Özel öğrenme güçlüğü tanılı çocuğu olan anne-babaların algılanan sosyal destek ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Analysis of the relationship between the depression levels and perceived social support of parents who have children with specific learning difficulty
  1. Tez No: 527054
  2. Yazar: ZEYNEP KURTBEYOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VESİLE YILDIZ DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Öğrenme Güçlüğü, Algılanan Sosyal Destek, Depresyon, Specific Learning Disability, Perceived Social Support, Depression
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı; özel öğrenme güçlüğü tanılı çocuğu olan anne-babaların algılanan sosyal destek ve depresyon düzeylerini bazı demografik değişkenler açısından incelemek ve sosyal destek algısının depresyon düzeyini yordayıp yormadığını tespit etmektir. Bu amaçla araştırmada özel öğrenme güçlüğü tanısı almış çocukların anne-babalarına Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ve ailelere ilişkin demografik bilgiler için Tanıtıcı Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada, iki veya daha fazla değişken arasındaki birlikte değişimin varlığını ve/veya derecesini belirlemeyi amaçlayan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yaşayan özel öğrenme güçlüğü tanısı alan 6-18 yaş arasındaki çocukların anne-babaları, araştırmanın grubunu ise rehberlik ve araştırma merkezleri ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine devam eden özel öğrenme güçlüğü tanısı olan çocuğa sahip 175 gönüllü anne-babalar oluşturmuştur. Veriler, bilgisayar ortamında SPSS 20.0 (Statistical Package for the Social Sciences) paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma bulgularına göre; anne-babaların cinsiyet, eğitim durumu, gelir düzeyi ve sahip oldukları çocuk sayısına göre algılanan sosyal destek düzeyleri arasında; gelir düzeyi ve eğitim durumuna göre depresyon düzeyleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Ayrıca anne-babaların algılanan sosyal destek ve depresyon düzeyleri arasında negatif ve anlamlı bir ilişki olduğu, sosyal destek düzeylerinin depresyon düzeylerini %11 oranında yordadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; to investigate the perceived social support and depression levels of parents with special learning difficulties in terms of some demographic variables and to determine whether the social support perception predicts the level of depression. For this purpose, Multidimensional Perceived Social Support Scale, Beck Depression Scale and Demographic Information Form for demographic information related to parents were used for the parents of children who were diagnosed as having special learning difficulties in the research. In the study, a relational screening model was used to determine the presence and / or extent of interchange between two or more variables. 175 volunteer parents who have a child with a special learning disability who continue to study and rehabilitate centers and guidance and research centers with the parents of children aged between 6 and 18 who are aware of the special learning difficulty living in the universe of İzmir Metropolitan Municipality formed. The data were analyzed using SPSS 20.0 (Statistical Package for the Social Sciences) package program. According to the study findings; the level of social support perceived by the parents' gender, educational status, level of income and the number of children they have; there was a significant difference between levels of depression according to income level and education level. It was also found that parents had a negative and significant relationship between perceived social support and depression levels and that social support levels predicted depression levels by 11%.