Hızlı ilerleyen glomerülonefrit tanılı hastaların klinik verilerinin ve tedavilerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the clinical data and treatment of patients with fast advanced glomerulonefritis
  1. Tez No: 527449
  2. Yazar: MEHMET AKİF EKSİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU GÖK OĞUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: hızlı ilerleyen glomerülonefrit, renal prognoz, anti nötrofilik sitoplazmik antikor, anti glomerüler bazal membran antikoru
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Hızlı ilerleyen glomerülonefritler, ciddi bir glomerüler hasar neticesinde günler, haftalar veya aylar içinde ilerleyici ilerleyici böbrek fonksiyon kaybına yol açan ve hayatı tehdit eden bir tablodur. Çalışmayı planlamamızdaki temel amacımız bir yıllık takip sonucunda kresentik glomerülonefrit tanılı hastalarda bilinen patolojik ve klinik prognostik belirteçler haricinde verilerin olup olmadığını ortaya koymaktı. Bu açıdan bakarak optimal tedaviyi almasına rağmen tedaviye yanıtsız bir sürece girip diyalize bağımlı hale gelen hastaların, tedavi öncesinde prognozunun kötüleşmesine neden olacak demografik, laboratuvar ve patolojik etkenleri görmek istedik. İleride bu özellikleri taşıyan kresentik glomerülonefrit tanılı hastaların tedavilerinin hızla yapılmasına dikkat çekerek kresentik glomerülonefritli hastalarda renal sağkalıma katkıda bulunmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma Nefroloji Polikliniğimizde 2012 – 2018 yılları arasında, takiplerinde primer HİGN tanısı konan (böbrek biyopsili veya biyopsisiz) ve en az 1 yıl boyunca takip edilen toplam 40 hasta alınarak gerçekleştirildi. Hastaların verileri hasta dosyalarından ve hastane kayıt sisteminden elde edildi. Hastaların biyokimyasal testlerinin sonuçları, biyopsi sonuçları ve tedavileri değerlendirmeye alındı. Araştırmanın verileri Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya primer HİGN tanısı olan 37 hasta dahil edildi. Etiyolojik değerlendirme yapıldığında hastalarımızın 6'sında (%16,2) anti GBM antikor pozitifliği, 31 hastada ise (%83,8) ANCA pozitifliği olduğu tespit edildi. ANCA pozitifliği olan hastaların 11'inde (%29,7) c-ANCA pozitifliği, 20'sinde ise (%54,1) p-ANCA pozitifliği tespit edildi. Hasta grupları (anti-GBM, c-ANCA ve p-ANCA pozitifliğine göre 3 gruba ayrıldığında) optimal tedaviye rağmen anti-GBM pozitif hasta grubunun tamamında, c-ANCA pozitif hastaların 3'ünde (%27,3) ve p-ANCA viii pozitif hastaların 3'ünde (%15) son dönem böbrek yetmezliği geliştiği değerlendirildi. Bu üç hasta grubu arasında SDBY gelişiminin anti-GBM pozitif olan grupta diğerlerine kıyasla istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek olduğu görüldü (p < 0,001). Serum kreatinin değeri 6 mg/dl'den yüksek olan hastaların 16'sının (%94,1) tanı anında diyaliz ihtiyacı olduğu, serum kreatinin değeri 6 mg/dl'den düşük olan hastaların ise 6'sının (%30) tanı anında diyaliz ihtiyacı olduğu değerlendirildi. Serum kreatinin değeri 6 mg/dl'den yüksek olan hasta grubunda tanı anında diyaliz ihtiyacı oranının daha yüksek olduğu görüldü (p < 0,001). Kresent oranı %65'in üzerinde olan hastaların ortalama Na değeri 134 mEq/L (±5,0), kresent oranı %65'in altında olan hastaların ise ortalama Na değerinin 138 mEq/L (±3,4) olduğu görüldü. Kresent oranı %65'in üstünde olan hasta grubunda ortalama Na değerlerinin daha düşük seyrettiği değerlendirildi (p = 0,014). Hastalarımızın 12'sinde SDBY geliştiği, 25'inin ise tedavi ile takip edildiği değerlendirildi. Ortalama yaşın daha düşük olduğu grupta SDBY gelişiminin daha yüksek olduğu değerlendirildi (p = 0,006) Anti-GBM pozitif hasta grubunda ortalama PTH değeri 58, c-ANCA pozitif hasta grubunda 88 ve p-ANCA pozitif hasta grubunda ise 171 olarak bulundu. Bu üç hasta grubu arasında p-ANCA pozitif olan hasta grubunda PTH değerinin daha yüksek seyrettiği görüldü (p = 0,005) Sonuç: Çalışmamızda kendi merkezimizdeki takipli hastaların klinik ve tedavi verilerini elde ettik. Verilerimizin literatür bilgisi ile benzer ve farklı yönlerini ortaya koyduk. İleri yaş, başvuru anında diyaliz ihtiyacı ve kreatinin yüksekliği, anti-GBM antikor pozitifliği, pulmoner hemoraji ve patolojide fibröz kresent varlığı gibi bulgular bilinen kötü prognostik faktörlerdir. Bunların yanında PTH yüksekliğinin p-ANCA pozitif olan hastalarda kötü prognozla ilişkili olabileceğini, genç yaşta hastalık gelişiminin SDBY'ne gidiş ile ilişkili olabileceğini ve hiponatreminin kresent oranı %65'in üzerinde olan hastalarda prognozu kötü yönde etkileyebileceğini göstermiş olduk.
Özet (Çeviri)
Aim: Rapidly progressive glomerulonephritis is a life-threatening condition that leads to progressive loss of renal function in days, weeks, or months as a result of severe glomerular injury. The main aim of our study was to determine whether there was any data other than the known pathological and clinical prognostic factors in patients with crescentic glomerulonephritis. In this respect, we wanted to see demographic, laboratory and pathological factors that may lead to worsening of the prognosis of patients who have entered an unresponsive period of treatment despite the optimal treatment and became dependent on dialysis. We aimed to contribute to renal survival in patients with crescentic glomerulonephritis by drawing attention to the rapid treatment of patients with crescentic glomerulonephritis. Materials and Methods: The study was performed in our nephrology outpatient clinic with 40 patients who were diagnosed as primary RPGN at follow-up (with renal biopsy or no biopsy) between 2012 and 2018 and followed up for at least 1 year. Patient data was obtained from patient files and hospital registry system. The results of biochemical tests, biopsy results and treatment were evaluated. The data were analyzed by using Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) statistical package program. Results: Forty patients with primary RPGN diagnosis were included in the study. As 3 of these patients did not give consent, the study data were evaluated on 37 patients. In the ethiological assessment, six patients (16.2%) had anti-GBM antibody positivity and 31 patients (83.8%) had ANCA positivity. c-ANCA positivity was found in 11 (29.7%) of the patients with ANCA positivity and p-ANCA positivity was found in 20 (54.1%) of the patients. x Despite optimal treatment, end-stage renal failure was observed in 3 (27.3%) of c-ANCA positive patients and in 3 (p%15) of p-ANCA positive patients in all antiGBM positive patients. A statistically significant difference was found in the statistical evaluation of ESRD between these three patient groups.