Disleksi olan öğrencilerde cümle çözümleme ve ses temelli cümle yöntemleri ile okuma yazma öğretiminin etkililiğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of literacy instruction with sentence analysis and sound based sentence methods in students with dyslexia
  1. Tez No: 528190
  2. Yazar: EMİNE SEÇİL KARAMUKLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KURNAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme, Özel Öğrenme Güçlüğü, Disleksi, Cümle (Çözümleme) Yöntemi, Ses Temelli Cümle Yöntemi, Learning, Special Learning Disability, Dyslexia, Sentence (Analysis) Method, Sound Based Sentence Method
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu araştırma özel öğrenme güçlüğü olan disleksi olan öğrencilerde okuma yazma öğretimi yöntemlerinden olan ses temelli cümle yöntemi ve cümle (çözümleme) yönteminin etkililiğinin anlamlı farklılık gösterip göstermediğini, gösteriyorsa farklılığın nedenlerini, olası sonuçlarını ve çözüm yollarını ortaya koymayı amaçlamıştır. Araştırma Yarı Deneysel Yöntemde Nicel yaklaşımla Tek Denekli olarak yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2017-2018 eğitim öğretim yılında İç Anadolu Bölgesinin nüfus yoğunluğu az olan bir şehrinde bir Özel Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde eğitimine devam eden altı disleksi tanılı özel eğitim öğrencisi oluşturmaktadır. Denekler; öğrenme düzeyleri, yaşları, sosyo-ekonomik ve soyo-kültürel düzeyleri gibi farklı değişkenler açısından birbirinden farklılık göstermeyen öğrenciler arasından seçilmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında öğrencilerin okuma yazma etkinliklerindeki değişim düzeylerini belirlemek için Okuma Yazma Dereceli Puanlama Ölçeği ile Okuma Yazma Beceri Gözlem Formu oluşturulmuştur. Verilerin analizinde ise elde edilen sonuçlar çeşitli konu başlıkları altında toplanmış toplanan sonuçlar grafikleştirilerek disleksi olan öğrencilerin farklı iki okuma yazma öğretimindeki başarısı incelenmiştir. Araştırma sonucunda cümle çözümleme yönteminin ses temelli cümle yöntemine göre disleksili öğrencilerde harflerin, hecelerin, kelimelerin ve cümlelerin okunması ve yazımında daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to find out whether the sound based sentence method, which is one of the literacy teaching method for dyslexic students having specific learning disabilities, and the effectiveness of sentence analyse method shows meaningful differences. If it shows, it is aimed to reveal reasons of the problem, possible results and ways for solutions. This study was carried out with a quantitative approach in Semi-Experimental Method. The study sample was composed of six dyslexic special education students who continue their education at Special Education and Rehabilitation Centres in a city with a low population density of the inner Anatolia Region in 2017-2018 academic year. Subjects for the study were selected from students who did not differ from each other in terms of different variables such as learning levels, ages, socio-economic and socio-cultural levels. Literacy Observation Form was created to determine the level of change in literacy activities of students. The results obtained from the analysis of the data were collected under various topics and the collected results were shown by using graphics and the success of the dyslexic students in two different reading and writing education was examined. As a result of the research, it was seen that the sentence method is more effective in reading and writing letters, syllables, words and phrases for dyslexic students than the sound based sentence method.