HgY ve AgY zeolitlerine adenin ve timin bazlarının adsorpsiyonunun teorik çalışması
Theoretical study of adsorption of adenine and thymine bases on HgY and AgY zeolites
- Tez No: 528442
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA SEVİN DÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Zeolite Y, DNA base pairs, DFT, Hg2+, Ag+
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Günümüzde metal-aracılı DNA baz çiftlerinin kararlılığı ve DNA baz çiftlerine metallerin katılmasını ya da uzaklaştırılmasının kontrol edilebilmesi, metallo-DNA sensörlerin ve DNA bilgisayar anahtarların oluşturulmasında önemli katkı sağlayabilecek çalışmalardır. Bu tezde, iki farklı alüminyum pozisyonlarına sahip zeolit Y küme modelleri ele alınarak, Hg2+ ve Ag+ metalleri ile HgY ve AgY zeolitlerinin, yapıları, enerjetikleri ve spektroskopik özellikleri B3LYP/LANL2DZ seviyesinde, DFT metodu kullanarak hesaplanmıştır. Hg2+ ve Ag+ li model zeolit ikili baz komplekslerinde, Adenin Timin'e göre tercihlidir. Metal iyonlarına koordine olan baz sayısı arttıkça HOMO-LUMO bant aralığı yaklaşık 1 eV azalmaktadır. HOMO-LUMO bant genişliği en fazla olanlar, her iki metal iyonlarını içeren KM2' ye bağlı A-T kompleksleridir. En düşük sertlik derecesine sahip kompleks KM2-Ag-T-T dir. Hesapsal UV-Vis absorbsiyon sonuçları göstermiştir ki; her iki metal iyonu için, model zeolit kümelerine bazların koordinasyon sayısının artmasi ile daha uzun dalga boylarında absorbsiyon yapmaktadır (KM1-Hg-A-T; 248 nm, KM1-Ag-A-T; 574 nm).
Özet (Çeviri)
Nowadays, the stability of metal-mediated DNA base pairs and their ability to control the incorporation or removal of metals into pairs of DNA bases is an important contribution to the creation of metallo-DNA sensors and DNA computer keys. In this thesis, considering zeolite Y cluster models with two different aluminum positions structures, energetics and spectroscopic properties of HgY and AgY zeolites with Hg2+ and Ag+ metals were calculated using the DFT method at the level of M06L-LANL2DZ. Hg2+ and Ag+ model binary base complex zeolites are preffered Adenine to Timine. As the number of bases coordinated to metal ions increases, the HOMO-LUMO band gap decreases about 1 eV. A-T coordinations of KM2 which contains both metal ions have the largest HOMO-LUMO band widths. KM2-Ag-T-T complex has the lowest degree of hardness. Computational UV-Vis adsorption results show that; for both metal ions, increasing the number of coordination of bases to model zeolite clusters causes absorptions at longer wave lengths. (eg. KM1-Hg-A-T; 248 nm, KM1-Ag-A-T; 574 nm)