Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim Araştırma Hastanesine başvuran tip 2 diyabet hastalarının diyabette engeller ölçeği ile değerlendirilmesi
Evaluation of type 2 diabetes mellitus patientswith diabetes obstacles questionnaire admitted to Gaziosmanpaşa Taksim Training and Research Hospital
- Tez No: 528559
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKCAN BASAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabet, Diyabette Engeller Ölçeği Kısa Form
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Amaç: Araştırmanın amacı tip 2 diyabet hastalarının hastalık sürecinde hastalıkla alakalı karşılaştıkları engelleri belirlemek ve bu engellerin metabolik değişkenlerle ilişkisini incelemektir. Yöntem: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi dahiliye ve aile hekimliği polikliniklerine başvuran en az bir yıldır tip 2 diyabet tanısı olan 200 insülin kullanımı olan ve 200 yalnızca OAD kullanımı olmak üzere toplam 400 kişilik hasta popülasyonuna Diyabette Engeller Ölçeği kısa form ve hasta değerlendirme anketi uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların %67.5'i kadın %32.5'i erkektir. Hastaların yaşları 30 ila 75 yıl arasında değişmekte olup ortalama 56,97±9,90 yıl olarak saptanmıştır. Hastalık süresi en düşük 1 yıl en fazla 39 yıl olarak tespit edilmiştir. Hastalık süresi 9,17±6.79 yıl şeklindedir. Çalışmaya katılan hastaların ortalama HbA1c değeri %8,01±1,9'di. Ortalama glukoz değeri ise 172.4±78.9 mg/dl olarak bulunmuştur. 400 hastanın %18,2'i nöropati, %11.8'inde nefropati, %25.5'inde retinopati gibi komplikasyonlar tespit edilmiştir. Tedavi yöntemine göre yaşam tarzı değişikliği engelleri(YTDE) arasındaki fark anlamlıdır. İnsülin kullanımı olan hastalar diyete uyma ve diyet biçimini sosyal hayatına adapte etmede sadece OAD tedavisi alan hastalara göre daha fazla zorlanmaktadırlar. Tedavi yöntemine göre egzersiz puanlamasında fark anlamlı bulunmuştur. İnsülin kullanımı olan hastalar egzersiz türü seçiminde egzersiz için motive olmada yaşam tarzına uygun egzersiz bulmak gibi konularda sadece OAD kullanımı olan gruba göre daha fazla engel yaşamaktadır. Sonuç: Diyabetli hastalarda hastaların çoğunluğu kendi ifadeleri ile tedaviye iyi uyum gösterdiklerini belirtmelerine rağmen; hastaların büyük kısmının engel puanı beklenenden düşük ve metabolik göstergeleri olması gerekenden daha kötü tespit edilmiştir. Hastaların eğitim düzeyinin arttırılarak karşılaştıkları zorlukların ve kötü metabolik değerlerin hastalığın kesin bir sonucu olamadığı iyi bir tedavi, uygun diyet, uygun egzersiz, iyi bir sosyal destek ile hastalıkla daha iyi bir şekilde mücadele etmeleri sağlanabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The purpose of the study is to determine the obstacles that patients with type 2 diabetes suffer during the disease process and to investigate the relationship between these obstacles and metabolic variables. Method: The study was carried out by requesting 400 patients, who had been diagnosed with type 2 diabetes for at least one year, 200 of them taking insulin treatment and 200 of them using only OAD, to fulfill diabetes obstacles questionnaire short form (DOQ-30) and patient evaluation questionnaire in Gaziosmanpaşa Taksim Training and Research Hospital Internal Medicine Clinic and Family Medicine Clinic. Results: 67.5% of participants were female and 32.5% were male. The ages of patients were ranged from 30 to 75 years and average age was determined as 56.97±9,9 years. Duration of the disease was confirmed as 1 year for minimal and 39 years for maximal and mean disease duration was found 9,17±6,79 years. Average HbA1c value of the participants was %8,01±1,9 Average blood sugar level was 172.4±78.9 mg/dl. It has been determined that 18.2% of patients had neuropathy, 11,8% of patients had nephropathy and 25,5% of patients had retinopathy. Based on the treatment methods, lifestyle changes scores was considered as meaningful (p=0,006). Patients using insulin were having more harder time to adapt healthy diet in their lives then the patients using only OAD treatment.