A study on use of drama and story telling in teaching English to young learners in private schools in comparison with government schools
Özel okullardaki küçük çocuklara İngilizce öğretiminde uygulanan hikaye ve dramanın kullanımı ile devlet okullarında uygulanan hikaye ve drama kullanımının karşılaştırılması
- Tez No: 528860
- Danışmanlar: PROF. HASAN ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Drama, Hikaye Temelli Öğretim, Avrupa Dil Portfolyosu, Drama, Story Telling, Common European Framework of Reference
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada özel okullarda ve devlet okullarında öğrenim gören, İngilizceyi ilk kez öğreniyor olan öğrencilerin, İngilizceyi eğlenceli etkinliklerle öğrenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın bir diğer amacı ise, İngilizce dersini oyunlarla ve görsel ürünler kullanarak drama etkinlikleri ile zenginleştirerek kalıcı öğrenme ortamı sağlamaktır. Bu etkinliklere öğretmen deneyimlerinden örnekler verilmektedir. Ders programının içeriğine bu etkinlikler ilave edilerek İngilizce dersi zenginleştirilmektedir. İçerik dili ve öğrenimi yönteminde diğer branş dersleri İngilizce eğitimine entegre edilerek uygulanmaktadır. Bunu yaparken, resim, matematik, fen, coğrafya derslerinden yararlanılmaktadır. Özel okullarda ve Devlet okullarında ilk yıl uygulanan İngilizce müfredatına bağlı kalarak, 'Öğrenciler yabancı dili nasıl daha kalıcı ve eğlenceli öğrenir? Sorusunu sorarak değişik drama aktiviteleri yapılmıştır. Tezde, bu ünite konularındaki çeşitli aktiviteler paylaşılmıştır. Milli Eğitim Müfredatı ve Avrupa Ortak Dil Kriterlerine uygun içerik oluşturularak özel okul ve devlet okulunda öğrenim gören öğrencilere aylık yabancı dil gelişim raporları hazırlanmıştır. Özel okulda ve devlet okulunda örnek sınıflarda sekiz hafta boyunca ön test ve son test ile bu uygulama gözlemlenerek nitel değerlendirme yapılmıştır. Sekiz hafta süren uygulamanın sonucunda değerlendirme süreci olmuştur. Sonuçların karşılaştırması yapılmıştır. Tezde, bu yabancı dil gelişim raporlarının karşılaştırmasına yer verilmiştir. Bulgular, Drama ve Hikaye Temelli Öğretimin uyumlu olan ders planlarındaki etkinliklerin, öğrencilerin İngilizce öğrenmelerinde olumlu etkisini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is teaching English to students who are taking English courses for the first time both in private and government schools via entertaining activities.The study is to provide a permanent learning environment by enriching English lessons with drama events using games and visual activities. These events include examples from teacher experiences.Activities are added to the contents of the curriculum to enrich the English lesson.In the content language and learning method, other branch courses are integrated and implemented in English education.Adhering to the English curriculum applied to private schools and government schools in the first year, the answer to the question 'How do learners learn foreign language in a more durable and fun way?' was tried to be answered. Different drama activities were done by asking questions. In the thesis, various activities in English sample unit subjects were shared. Monthly foreign language development reports were prepared for the students studying in private and government schools by creating content complying with the National Curriculum and European Common European Framework.In the private and the government school, qualitative evaluations were made by observing this application with pre-test and post-test for eight weeks in sample classes.The evaluation process was the result of eight weeks of practice. The results were compared. In the thesis, the comparison of these foreign language development reports was given.The findings of the research revealed that the activities from the lesson plans related to drama and story based learning had a positive influence on the students' learning English.