Ergenlerde sigara bağımlılığı ile ayrılma bireyleşme özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship of smoking addiction and separation individuation process in adolencents
  1. Tez No: 528979
  2. Yazar: HİLAL AYŞENUR UÇAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL YETKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik Dönemi, Ayrılma Bireyleşme Kuramı, Sigara Bağımlılığı, Adolescence, Separation Individualization Theory, Cigarette Addiction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın amacı sigara bağımlısı olan ergenlerin ayrılma bireyleşme düzeyleriyle psikolojik belirtilerin karşılaştırılarak incelenmesidir. Bu araştırma 2017-2018 eğitim öğretim yılında İstanbul İli Avrupa yakasındaki Güngören ilçesindeki bir özel ortaöğretim kurumundaki öğrencileri kapsamaktadır. 125 kız öğrenci ve 105 erkek öğrenciden oluşmaktadır. Denekler sigara bağımlısı ergenler ve sigara bağımlısı olmayan ergenler olmak üzere 2 gruba ayrılmıştır. 84 sigara bağımlısı ve 146 sigara bağımlısı olmayan, iki gruptan oluşan toplam 230 katılımcı araştırmanın veri tabanını oluşturmuştur. Bireysel Bilgi Formu, Fagerstrom Nikotin Bağımlılık Testi, Adolesan Ayrılma Bireyleşme Testi ve SCL 90-R Psikolojik Belirti Tarama Testi uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde Shapiro-Wilk testi ve Mann Whitney U Testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda erkek öğrencilerin kız öğrencilere oranla daha fazla sigara içtiği, 17 yaş grubundaki ergen bireylerin sigara içme oranı istatiksel olarak diğer gruplardan daha yüksek olduğu, anne babası boşanmış bireylerin sigara içme oranı istatiksel olarak yüksek olduğu, sınıf tekrarı yapan ergenlerin sigara içme oranı istatiksel olarak yüksek olduğu, sigara içen arkadaşa sahip olan ergenlerin diğer gruplara göre istatiksel olarak daha fazla sigara içtiği saptanmıştır. Sigara bağımlısı olan katılımcıların SCL-90R toplam ölçek puanı sigara bağımlısı olmayan katılımcılara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur. Sigara bağımlısı olmayan katılımcıların yutulma anksiyetesi ile ihtiyacı inkâr etme alt ölçek skorları, sigara bağımlısı olan katılımcılara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. Araştırmanın sonunda yer alan sonuç, tartışma ve öneriler kısmında bulgulara dayalı olarak araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the psychological symptoms of adolescents who are addicted to smoking with their separation individuation levels. This research covers the students in a private secondary education institution in Güngören in the Istanbul European Side in the academic year of 2017-2018. 125 female students and 105 male students. The subjects were divided into 2 groups, namely, cigarette addicted adolescents and non-addicted adolescents. A total of 230 participants consisting of 84 non-addicted and 146 non-addicted groups constituted the database of the study. Individual Information Form, Fagerstrom Nicotine Dependence Test, Adolescent Separation Individualization Test and SCL 90-R Psychological Symptom Screening Test were applied. Shapiro-Wilk test and Mann Whitney U tests were used in the analysis of the obtained data. As a result of the research, male students smoked more than female students, 17 year old adult group had a higher rate of smoking than the other groups, parental divorced individuals had a higher rate of smoking, smoking rate of remaining adolencents in the class was statistically higher, the adolescents who had a friend who smoked were found to be more likely to smoke than the other groups. Participants who were addicted to cigarettes were found to have a statistically significant higher SCL-90R total scale score than non-addicted participants. Non-addicted participants were found to have a statistically significant higher level of need anxiety and desire denial subscale scores than participants who are addicted to smoking. At the end of the research, results, discussions and suggestions were made to the researchers based on the findings.