Benign paroksismal pozisyonel vertigoda subjektif vizüel vertikalin değerlendirilmesi
The evaluation of subjective visual vertical in benign paroxysmal positional vertigo
  1. Tez No: 529143
  2. Yazar: PINAR BABA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM BİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: BPPV, SVV, Kova Testi, BPPV, SVV, Bucket Test
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmanın amacı, vertigo şikayeti ile başvuran ve Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) tanısı alan hastalarda utrikulus fonksiyonunu araştırmak, değişimlerini saptamak ve değerlendirmektir. Araştırma kesitsel ve analitik bir çalışmadır. Çalışma Ege Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda gerçekleşmiştir. Araştırmaya 18-70 yaş arası toplam 46 kişi katılmıştır. Çalışmaya 25 normal kişi ve 21 BPPV hastası dahil edilmiştir. Araştırma, etik kurul izni alındıktan sonra Nisan 2015- Ocak 2016 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışmada normal kişilere v-HIT ve BPPV hastalarına v-HIT ya da kalorik testi yapılmıştır, sonuçları normal değerde olan kişiler çalışmaya dahil edilmiştir. Tüm çalışmaya katılanlara Saf Ses Odyometri testi ve Kova testi uygulanmıştır. Araştırmada Normal grupta Kova testi oturarak (1.KTO) 0,13±0,08o, Kova testi ayakta (1.KTA) 0,13±0,1o, Kova testi yükseklikte (1.KTY) 0,16±0,1o olarak bulundu. BPPV grubunda Epley manevra öncesi 1.KTO 0,14±0,09o, 1.KTA 0,16±0,08o ve 1.KTY 0,15±0,1o olarak bulundu. Epley manevra sonrası 1. hafta, 2.KTO 0,11±0,09o, 2.KTA 0,11±0,08o ve 2.KTY 0,13±0,08o olarak bulundu. Epley manevra sonrası 1. ay, 3.KTO 0,10±0,06o, 3.KTA 0,09±0,06o ve 3.KTY 0,12±0,07o olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, Normal grup ile BPPV grubun Kova testi ile ölçümleri yapıldı ve SVV sonuçları arasında anlamlı bir fark bulunamadı. BPPV grubunda, 3.KTA değeri 1.KTA değerinden istatiksel olarak anlamlı düşüş bulundu. Diğer testlerde anlamlı bir değişim gözlenmedi. Kova testi BPPV hastalarında utrikulus fonksiyonunu araştırmak için etkin bir değerlendirme yöntemi olarak saptanmadı. BPPV hastalarında çalışmayı geliştirmek için ve daha etkin olması için vestibüler değerlendirilmesinde kullanılan testlerin birlikte değerlendirilmesiyle BPPV' de ayırıcı tanı bulunabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate utriculus function, to determine and evaluate its alterations in patients who referred with vertigo complaint and diagnosed with Benign Paroxysmal Positional Vertigo (BPPV). Research is a cross-sectional and analytic study. It was carried out in Otorhinolaryngology Department of Ege University Hospital. Research involved a total of 46 individuals between 18 and 70 years of age; of them 25 were normal individuals and 21 BPPV patients. Research was carried out between April 2015 and January 2016 after the permission of ethical board was obtained. Normal individuals were subjected to v-HIT and the BPPV patients to either v-HIT or Caloric Test, subsequently those who had normal results, were included in study. The Pure Tone Audiometry Test and Bucket Test were applied to all participants. In normal group, the Bucket Test at sitting (1.KTO) was found as 0,13±0,08o; the Bucket test at standing (1.KTA) as 0,13±0,1o; the Bucket Test at height (1.KTY) as 0,16±0,1o. In BPPV group the 1.KTO was found as 0,14±0,09o; the 1.KTA as 0,16±0,08o; and the 1.KTY as 0,15±0,1o prior to Epley maneuver. One week after Epley maneuver the 2.KTO 0,11±0,09o was; 2.KTA 0,11±0,08o was; and 2. KTY 0,13 ±0,08o was. One month after Epley maneuver the 3.KTO 0,10±0,06o was; 3. KTA 0,09±0,06o was; and 3.KTY 0,12±0,07o was. Consequently, the normal and BPPV groups were measured through Bucket Test and a significant cold not be found between SVV results. In BPPV group, a significant reduction was found in 3. KTA's value compeed to 1.KTA. In other tests any significant alteration was not observed. Bucket Test was not considered as an effective assessment method for investigation of utriculus function in BPPV patients. In order to develop a study on BPPV patients and to make it more effective, a differential diagnosis can be found in BPPV though evaluating the tests together that are used in vestibular assessment.