Monolitik zirkonya kronların kısa dönem klinik takibi
  1. Tez No: 529228
  2. Yazar: İNAN ANIL ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUNA TOKSAVUL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Monolitik Zirkonya, Tabakalı Zirkonya, Monolitik Zirkonya Kron, Tabakalı Zirkonya Kron, Monolithic Zirconia, Bilayered Zirconia, Monolithic Zirconia Crown, Bilayered Zirconia Crown
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu kısa dönemli klinik prospektif çalışmanın amacı, arka bölge monolitik zirkonya kronlar ile tabakalı zirkonya kronların, 2 yıllık takip süresi boyunca estetik, biyolojik ve mekanik yönden karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya arka dişlerinde estetik, biyolojik ve mekanik olarak rahatsızlığı bulunan 40 hasta dâhil edildi. 20 diş monolitik zirkonya kron ile tedavi edilirken geriye kalan 20 dişe tabakalı zirkonya uygulandı. Yapılan muayeneler sonrası yüksek çözünürlüklü ağız içi fotoğraflar çekildi. Zirkonya esaslı restorasyonlara uygun olarak dişler kesildi, bütün diş kesimleri standardize edildi. Dişler kesildikten sonra silikon ölçü materyali (Affinis, 3M Espe, Minneapolis, ABD) ile ölçü alındı ve tip 4 alçı (Elite Master, Zhermack, Badia Polesine RO, İtalya) ile dökülerek modeller elde edildi. Bilgisayar ortamında modeller taranıp tasarlandı ve freze ünitesine gönderildi. Kenar uyumu, kontaktı ve oklüzyonu kontrol edildikten sonra tüm restorasyonlar temizlenerek glaze yapıldı. Adeziv siman (Relyx U200, 3M ESPE, Seefeld,Germany) ile kronlar simante edildi. Klinik değerlendirme başlangıçta (Simantasyondan iki gün sonra) 6, 12, 18 ve 24. aylarda yapıldı. 24 aylık gözlem periyodundan sonra 40 hastanın tümünde restorasyonlar incelendi ve 2 yıl boyunca restorasyonların hiçbirinin değiştirilmesi gerekmedi. Gözlem süresi kısa olmasına rağmen başarı oranı ve sağ kalım 2 yılda %100 olarak belirlendi. Mevcut ve geçmiş bulgular doğrudan karşılaştırılamasa da premolar ve molar dişlerde başarı oranları daha önce yapılan çalışmalara benzerdi. Çalışmada zirkonyum restorasyonların estetik, biyolojik ve fonksiyonel olarak başarıları yüksek bulundu. Tüm zirkonya kronlar için %100 başarı oranı saptanmıştır. 2 yıllık dönem boyunca tatmin edici klinik performans gözlemlendi. Sonuçlar monolitik zirkonya ve tabakalı zirkonya kronların yüksek sağ kalım oranlarına ve genellikle başarılı sonuçlara sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this short-term clinical prospective study is to compare the posterior monolithic zirconia crowns with layered ceramic zirconia crowns in terms of aesthetic, biological and mechanical evaluations during a follow-up period of 2 years. 40 patients with mechanical, aesthetic and biological discomfort with their posterior teeth were included in the study. While 20 teeth were treated with monolithic zirconia restorations, bilayered zirconia crowns were applied to remaining 20 teeth. Clinical examination and high-resolution intraoral photographs were obtained. The teeth were prepared according to a standardized protocol for zirconia-based restorations. After preparation, silicone impressions (Affinis, 3M Espe,Minneapolis,USA) were taken poured with type 4 dental stone (Elite Master, Zhermack, Badia Polesine RO, Italy). Stone models were scanned and crowns were designed on the computer and fabricated in the milling unit. All restorations were checked for marginal fit, inter-proximal contact, and occlusion before cementation; they were cleaned, glaze pasted (Ivoclar Vivadent, Schaan, Liechtenstein) and applied according to the manufacturer's recommendations. Adhesive resin cement was used for cementation (Relyx U200, 3M ESPE, Seefeld, Germany). Clinical evaluation was performed at baseline (two days after luting) and at 6, 12, 18 and 24 months after luting. After a mean observation period of 24 months, all 40 restorations in 40 patients were examined and none of the restorations required replacement during the 2 years. Although the duration of observation was short, the success rate, i.e., cumulative survival, was 100% at 2 years. While present and past findings can not be directly compared, the success rate of monolithic zirconia crowns in premolars and molars was similar to those reported previously. Satisfaction with the aesthetics, biological and function of the zirconia restorations in this study was high.These results are in accord with other clinical studies reporting high satisfaction with veneered zirconia restorations. A %100 success rate was recorded for all zirconia crowns. And a satisfactory clinical performance was observed during a 2 year period. The results showed that monolithic zirconia and bilayered tooth crowns and fixed dental prostheses had high survival rates and generally successful technical outcomes.