Mutabakatta saklı çatışmanın otantik liderlik ekseninde tahlili: Bursa ilinde çalışan ilaç mümessilleri üzerine bir saha araştırması
The research of the otantic leadership from abilene paradox: A side research on pharmaceutical representatives who in Bursa city
  1. Tez No: 529387
  2. Yazar: MURAT YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET HAKAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Abilene Paradoksu, otantik liderlik, çatışma, mutabakat, Abilene paradox, authentic leadership, conflict, understanding
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Işık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Literatüre bakıldığında liderlik stilleri ile ilgili birçok görüş bulunmaktadır. Bu kapsamlı çalışmanın birinci bölümünde lider, yönetici, liderlik kavramı ve liderlik yaklaşımları ile ilgili bilgiler verilmektedir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Bursa ilinde bulunan ilaç firması mümessillerinin ve yöneticilerinin liderlik tarzlarını nasıl algıladıkları ele alınacaktır. İlaç firması çalışanlarının yöneticileri ile çatışmaları ya da kendi aralarındaki çatışmaları irdelenirken yöneticilerin çalışanları ile ya da yöneticinin firma ile çatışması da göz önünde bulundurulacaktır. Çatışmalara zemin hazırlayan iletişim eksikliği, söz almama, susma, hatalı da olsa yöneticinin ya da grubun aldığı kararları dışlanma korkusu ile kabul etme gibi, paradoksal çatışmaları otantik liderlik tarzı ve alt bileşenleri yöntemi ile yaklaşıp çözüm arama yoluna gidilecektir. Otantik liderlik ve alt bileşenleri ile çatışmanın çözümüne giderken mutabakatta saklı çatışma bileşenleri ile bu çözüm yollarını harmanlayıp firma içi çatışmaları asgari seviyeye indirmek amaçlanacaktır. Tüm bu çözüm yolları firma içi uyumu ve verimi sağlayarak sürdürülebilir uyumun devamlılığını sağlamak için girişilen pozitif çabalar olacaktır. . Mutabakatta saklı çatışmanın yol açtığı bu ve benzeri problem ve çatışmaları otantik liderlik tarzı ve bileşenleri yolu ile nasıl çözülebileceği sorusuna cevap arayan bir saha çalışması olacaktır.
Özet (Çeviri)
Regarding the leadership styles there are many views in literature. Information regarding the leader, administrator, concept of leadership and leadership approaches is given within the first part of this comprehensive study. Within the second part of the study, the perceptions of the pharmaceutical representatives and the managers in Bursa regarding the leadership style is discussed. When examining the conflicts of the workers of the pharmaceutical company with their administrators or the conflicts of the workers of the pharmaceutical company between each other the conflict of the administrators with their workers and the conflict of the administrator with her/his company will also be taken into consideration. An approach to the paradoxical conflicts such as; from miscommunication, not to take the floor, to be silent, to accept the decisions of the administrator or the group although they are wrong because of the fear of being excluded will be carried out by the authentic leadership style and its subcomponents and a solution will be sought. When finding a solution to the conflict through authentic leadership and its subcomponents, it will be aimed to reduce the intracompany conflicts to a minimum level by blending the conflict components which are hidden within the conflict together with these solutions. All of these solutions will be positive steps that are taken in order to maintain the sustainable harmony through providing the intracompany accordance and the yield. This study will be a field work that looks for an answer by the autenthic leadership style and its components to the guestion of how to solve this and similar kinds of problems and conflicts that are a result of hidden conflicts within the agreement.