İlaca dirençli epilepsi nedeniyle opere edilen meziyal temporal sklerozlu olgularda ılae patolojik sınıflamasının operasyon sonrası klinik sonuçlar ile korelasyonu
Clinical results and correlation of ilae pathological classification after operation in mesial temporal sclerosis operated by drug-resistant epilepsy
- Tez No: 529415
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR TUĞCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Hipokampal Skleroz, Epilepsi, Temporal Lobektomi, ILAE Sınıflaması, Hippocampal Sclerosis, Epilepsy, Temporal Lobectomy, ILAE Classification
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
AMAÇ: Hipokampal skleroz (HS), temporal lob epilepsisi (TLE) nedeniyle cerrahi yapılan hastalarda en sık görülen nöropatolojik bulgudur. Dirençli epilepsi sebebiyle opere edilen HS vakalarında %60-90 oranında nöbetsiz yaşam sağlanmaktadır. Uluslararası Epilepsiyle Mücadele Birliği (ILAE) 2013 yılında Hipokampal Skleroz 'da spesifik hücre kayıplarına dayanan bir sınıflama ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada hedefimiz HS vakalarının klinik özellikleri ve prognozları ile ILAE histopatoloji sınıflaması arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmaktır. YÖNTEM: Meziyal Temporal Lob Epilepsi tanısıyla opere edilen dirençli epilepsi hastası 100 vaka çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalar en az 1 yıl takipliydi (1-13 yıl). Tümünün sosyo-demografik özellikleri, özgeçmişleri, soy geçmişleri, post-operatif nöbet geçirme durumunu ölçen ILAE ve Engel epilepsi skorları, tanı testleri kaydedildi. Aynı zamanda tümünün patolojik spesmenleri yeni semi-kantitatif ILAE sınıflamasına göre tekrardan incelenerek sınıflandırıldı. Klinik veriler ve HS-ILAE grupları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığına istatistiksel olarak bakıldı. BULGULAR: Hastaların 36'sı erkek 64'ü kadındı. Ortalama takip süresi 6,5 yıldı (1-13). Vakaların %75'i HS-ILAE Tip 1, %19'u HS-ILAE Tip 2 %6'sı Tiplendirilemez olarak saptandı. 3 vakada FKD3A (Fokal Kortikal Displazi) saptandı. Grupların operasyon sonrası uzun süreli ILAE ve Engel epilepsi skorları ile HS-ILAE tipleri arasında anlamlı bir ilişki yoktu. Yine ilk tetikleyici olay ve HS-ILAE tipleri arasında da bir ilişki saptanmadı. Lezyon tarafı Sağ olanlarda HS-ILAE Tip 2 oranı yüksekti. Ayrıca nöbet başlangıç yaşı erken, nöbet geçirdiği süre uzun olan hastalarda HS-ILAE Tip 1 oranı yüksekti. SONUÇ: Hipokampal sklerozda amigdalohipokampektomi cerrahisi nöbet kontrolünde vakaların en az üçte ikisinde nöbet kontrolü sağlamaktadır. HS'un histopatolojik bulguları; epileptojenisite ve prognozun daha iyi anlaşılmasında bize yardımcı olabilir. ILAE histo-patoloji sınıflaması ile klinik ve prognostik faktörlerin ilişkileri zamanla daha da netleşecektir. Çalışmamız nöbet başlangıç yaşı, süresi ve lezyon tarafı ile HS-ILAE tipleri arasında ilişki saptamıştır. Daha geniş serilerde bu ilişkilerin kuvvetlendirilmesi klinisyenlere fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: Hippocampal sclerosis (HS) is the most common neuropathological finding in patients undergoing surgery for temporal lobe epilepsy (TLE). Approximately %60-90 patients operated for HS live without seizure. In 2013, the International League Against Epilepsy (ILAE) reported a classification based on specific cell losses in Hippocampal Sclerosis. Our aim was to investigate the relationship between clinical features and prognosis of the HS cases and ILAE histopathology classification. METHODS: 100 patients with refractory epilepsy who were operated with the diagnosis of the Mesial Temporal Lobe Epilepsy were included in the study. All patients followed-up for at least 1 year (1-13 years). Socio-demographic characteristics, clinical and family history, post-operative ILAE and Engel epilepsy scores and diagnostic tests were recorded. At the same time, all of the pathological specimens were classified according to the new semi-quantitative ILAE classification. Significant statistical relationship was investigated between clinical data and HS-ILAE groups. RESULTS: There were 36 male 64 female patients. The mean follow-up period was 6.5 years. 75% of the cases were HS-ILAE type 1, 19% HS-ILAE type 2 6 % were non-typable. FKD3A (Focal Cortical Dysplasia) was detected in 3 patients. There was no significant relationship between long-term ILAE and Engel epilepsy outcome scores and HS-ILAE types. There was also no correlation between initial precipitating injury (IPI) and HS-ILAE types. The HS-ILAE Type 2 ratio was high on the right-sided cases. In addition, the HS-ILAE Type 1 ratio was high in patients with early seizure onset and long duration of epilepsy. CONCLUSION: Amygdalohippocampectomy surgery in hippocampal sclerosis provides seizure control in at least two-thirds of cases. Histopathological findings can be helpful in understanding the epileptogenicity-prognosis of HS. The relationship between ILAE histopathology classification and clinical factors will become more obvious in the future. Our study found a relationship between onset age of epilepsy, epilepsy duration, lesion side and HS-ILAE types. Reinforcement of these relationships in larger series will benefit clinicians.