'Arap Baharı' sonrası Orta Doğu'da su sorunu: Mısır ve Suriye örnekleri
Water problems in the Middle East after the 'Arab Spring': The cases of Egypt and Syria
- Tez No: 529832
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI ILGIT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İklim Değişimi, Su Sorunu, Arap Baharı, Suriye, Mısır, Climate Change, Water Problem, Arab Spring, Egypt, Syria
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın konusu, küresel iklim değişimi ile birlikte“Arap Baharı”sonrasında Orta Doğu Bölgesi'nde yaşanan su sorunlarını Mısır Arap Cumhuriyeti ve Suriye Arap Cumhuriyeti örneklemleri üzerinden incelemektir. Bu çalışmada su sorunu, Arap Baharı sonrasında çalışmanın konusu ülkeler ve halkları nezdinde su kıtlığı, su güvenliği, gıda kıtlığı ve gıda güvenliği çerçevesinde ele alınmıştır.“Arap Baharı”nın Orta Doğu coğrafyasında son derece önemli sosyal, ekonomik, siyasi ve demografik değişiklikler meydana getirdiğine sürekli değinilmektedir. Yalnız bu değişikliklerin neler olduğu, su sorunun bu değişikliklerden ne derece etkilendiği ile ilgili çalışmalar yetersizdir. Bu çalışma, literatürde böyle bir eksikliğin giderilmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Çalışmada küresel iklim değişimine değinilmiştir. Yalnız bu konu, küresel iklim değişiminin su kaynakları üzerindeki etkisi ile sınırlı tutulmuştur. Aynı zamanda Orta Doğu bölgesi denildiğinde çok geniş bir coğrafya kastedilmektedir. Bu bakımından bölgenin iki önemli ve birbirinden farklı su sorunu yaşayan devletleri olan Mısır Arap Cumhuriyeti ve Suriye Arap Cumhuriyeti incelenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda küresel iklim değişimi ve buna bağlı oluşan su sorununun bahsi geçen ülkelerde mevcut durumu daha da tırmandırdığı/kötüleştirdiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the global climate change and its effects on the water sources in the Middle East Region, particularly the Arab Republic of Egypt and the Syrian Arab Republic, after the“Arab Spring”. This thesis focuses on the“water problems”in terms of water scarcity, water safety, food shortages and food safety. It is often said that the Arab Spring has brought many important social, economic and demographic changes to the region. But the changes in the aftermath of the Arab Spring regarding the water problems are understudied. This study aims to help better understand these issues and fill that void. Global warming and its effects on the water sources are also included in the analysis of the region's two countries facing different water problems, the Arab Republic of Egypt and Syrian Arab Republic, have been studied. This study argues that the global climate change has further exacerbated the water problems in the aforementioned countries.