Balkan savaşlarından sonra Batı Trakya Türklerinin sosyo-kültürel hayatı ve eğitim tarihi
The socio-cultural life and history of education of the Western Thrace Turks after the Balkan wars
- Tez No: 530074
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKER ALP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Balkan Savaşları, Batı Trakya, Yunanistan, Türk Azınlık, Kültür, Sosyal Hayat, Uluslararası Antlaşmalar, Balkan Wars, Western Thrace, Greece, Turkish Minority, Culture, Social Life, International Treaties
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 320
Özet
Balkan yarımadasında, etnik, dini ve kültürel açıdan yaşanan karmaşa, Batı Trakya olarak adlandırılan, bugün Yunanistan sınırları içerisinde yer alan, bölgede de bariz bir şekilde etkili olmaktadır. Çalışmada, Balkan Savaşlarına kadar Osmanlı Devleti hâkimiyetinde olan bölgede, Lozan Barış Antlaşması'ndan sonra azınlık statüsünde yaşayan Türklerin hayatlarının her alanında yaşadığı sorunlar irdelenmektedir. Balkan Savaşlarından sonra Batı Trakya Türklerinin Sosyo-Kültürel Hayatı ve Eğitim Tarihi konusu detaylarıyla ele alınmaktadır. Tarihi dönüm noktalarında uluslararası antlaşmalar ve ulusal yasalarla olduğu kadar, Türk-Yunan ilişkilerinin seyrine göre şekillenen azınlık hakları içindeki sosyal yaşam koşulları, kültürel hayat ve eğitimin geçirdiği evreler, Türk azınlığı özelinde ortaya konmaktadır. Dolayısıyla 1913'ten günümüze kadar geçen süreçte, Türk azınlığının sosyo-kültürel hayatı ve eğitim alanında yaşadıkları, karşılaştığı problemler, bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Karşılaşılan problemlere, azınlık, çoğunluk, Türkiye ve uluslararası kamuoyunun yaklaşımı bu çalışmada ele alınan konulardandır. Ayrıca Yunanistan'daki Türk azınlığının temel sorunları ve çözüm önerileri de bu çalışmada ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the Balkan peninsula, ethnic, religious and cultural confusion is obviously affecting the region, called Western Thrace, which is situated within the borders of Greece today. In the study, the problems of the Turks, who have been living as minority since the Peace Treaty of Lausanne in the region, which was dominated by the Ottoman Empire till the Balkan wars, are being examined. The issue of Socio-Cultural Life and History of Education of the Western Thrace Turks after the Balkan Wars is discussed in detail. At the historical turning points, the social life conditions, the cultural life and the stages of education within the minority rights, which are shaped according to the international treaties and national laws as well as Turkish-Greek relations are revealed with special emphasis on Turkish minority. Therefore, the problems faced by the Turkish minority in the socio-cultural life and education in the period from 1913 until the present day constitute the basis of this work. One of the topics in this study is the approaches of the minority, the majority, Turkey and the international community towards the problems encountered. In addition, the main problems of the Turkish minority in Greece and the proposals for the solution are also revealed in this study.