Doğal sit alanlarının korunması ve yönetiminde coğrafi bilgi sistemlerinin rolü
The role of geographic information systems in the protection and management of natural protected areas
  1. Tez No: 530201
  2. Yazar: ÖMER FARUK ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN EYMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Sit Alanı Yönetimi, Arazi Yönetimi, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Doğa Koruma, Natural Protected Area Management, Land Management, Geographic Information Systems, Nature Conservation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tez çalışmasında doğal sit alanlarının tespiti, korunması ve yönetimine ilişkin kurulan Sit Alanları Yönetim Sistemi (SAYS) çalışmasına yönelik arazi nitelikleri analizlerinin oluşturulması amaçlanmıştır. Çalışma ile doğal sit alanların korunması için kullanılan veya kullanılmış koruma yöntemleri ve bu alanlarda yaşanan güçlükler incelenecektir. Ayrıca, Doğal Sit Alanlarının tescil, onay ve koruma görevlerinin doğru ve hızlı bir şekilde yerine getirebilmesi için oluşturulmuş olan ve henüz yeni bir sistem olan SAYS üzerinde durulacaktır. Doğal sit alanlarının korunması kapsamında, SAYS'ın etkili, olumlu ve eksik kalmış yönleri incelenmiş, Coğrafi Bilgi sistemi (CBS) kullanarak belirlenen bu eksikliklerin nasıl giderilebileceği konusunda fikirler sunulması amaçlanmıştır. CBS'nin etkin kullanımı ile büyük alanları kapsayan doğal sit alanlarının koruma aşamalarının tamamında nasıl kullanılacağı da bu tez çalışmasının konusunu oluşturmaktadır. Doğal sit alanları kapsamında SAYS bilgi sistemine eklenebilecek parametreler ile doğal sit alanlarını bilimsel inceleme, arazi ölçümü, korunacak doğal niteliğin belirlenmesi ve tescil sonrası tapu işlemleri, arazi planlanması, yöre halkının başvurularının değerlendirilmesi gibi işlemlerin daha hızlı, daha az maliyetle, daha doğru yapılabilmesi hedeflenmektedir. Tüm belirlenen bu hedeflere ulaşmak için Sultan Sazlığı Doğal Sit Alanı, Ovaçiftlik Mahallesi çalışma alanı olarak belirlenmiştir. SAYS'ın çalışma sistemi incelenip, SAYS'a CBS özelliklerinin kazandırılması ve çalışma alanında gerçekleştirilecek analizler ile doğal sit alanlarının korunması aşamasında neler yapılabileceği hususunda elde edilecek sonuçlar açıklanacaktır.
Özet (Çeviri)
With this study, it is aimed to establish the analysis of the land qualifications for the study of the information system of the Conservation Areas Management System (SAYS) established for the detection, conservation and management of the natural areas. In this thesis, conservation methods used and used for conservation of natural areas and difficulties in these areas will be examined. The new SAYS, which has been established to fulfill the duties of registration, approval and protection of Natural Areas in an accurate and speedy manner, will be emphasized. It is aimed to analyze the missing and positive aspects of SAYS and to present ideas about what can be done for the deficiencies within the GIS and what can be added to the system. . In addition, the effective use of GIS will explore the full use of conservation stages of natural areas, covering very large areas. In the scope of natural areas, the GIS sample which can be added to the SAYS is used for scientific investigation, land survey, determination of the natural qualities to be protected and registration of title deeds, land planning, evaluation of the applications of local people, it is aimed to make work and transactions faster, less costly, more accurate. As a result of this work,“Kayseri, Sultan Sazlığı Natural Area”,“Ovaciftlik Mahallesi”in particular, examined the operation system of SAYS, introduced GIS features to SAYS and analyzed what can be done in the target area and what is going to be done in the stage of protection of natural areas.