Biyopolimerik misellerin sentezi ve karakterizasyonu, modifiye edilmiş anti-kanser ilaçların kontrollü salımında kullanılması
Synthesis and characterization of biopolymeric micelles, using in controlled delivery of modified anti-cancer drugs
  1. Tez No: 530202
  2. Yazar: ÖZLEM GÖKÇE KOCABAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN İSMAİL, DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP AKDESTE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyobozunur, poli(Ɛ-kaprolakton)-poli(etilen glikol)-poli(Ɛ-kaprolakton), doksorubisin, P-gp, ilaç salım sistemi, Biodegradable, poly(Ɛ-caprolactone)-poly(ethylene glycol)-poly(Ɛ-caprolactone), doxorubicin, P-gp, drug delivery system
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 312
Özet
Meme kanseri, kadınlarda yüksek mortalite oranına sahip büyük bir kanser türüdür. Doksorubisinin (DOX) meme kanseri tedavisi için çok etkili olduğu kanıtlanmıştır. Bununla birlikte kalp ile ilgili toksisite, kısa yarılanma ömrü ve sulu çözelti içindeki düşük çözünürlük gibi dezavantajlar uygulamalarını engellemiştir. Çoklu ilaç direnci (MDR) kanser kemoterapisinde önemli bir engeldir. Bir hücre zarı proteini olan P-glikoprotein (P-gp) ilaçları hücrelerin dışına etkin bir şekilde taşır, hücre içi birikimini azaltır ve çoklu anti-kanser ilaçlara dirence sebep olur. P-gp'nin aşırı ekspresyonu MDR ile yakından ilişkilidir ve P-gp aracılı taşınımın bloke edilmesi MDR'yi tersine çevirmek olarak bilinmektedir. Blokaj ajanları genellikle MDR modülatörleri olarak adlandırılır ve MDR modülatörleri tarafından direncin tersine çevrilmesinin kanser kemoterapisinin sonucunu iyileştirmesi beklenir. MDR'nin üstesinden gelmek için bir kemoterapötik ajan, DOX ve bir P-gp inhibitörü, ᴅ-α-Tokoferol polietilen glikol 1000 süksinat veya valspodar (TPGS 1000 veya PSC 833), poli(ε-kaprolakton)-poli(etilen glikol)-poli(ε-kaprolakton) (PCL-PEG-PCL) (PCEC) miseline DOX/TPGS 1000 veya DOX/PSC 833 yüklü polimerik miselleri (PM) elde etmek için eş-yüklendi. Farklı bileşimlere sahip, biyolojik olarak bozunan, biyouyumlu ve amfifilik PCEC triblok kopolimerleri, başlatıcı olarak polietilen glikol (PEG) ve katalizör olarak kalay 2-etilhekzonoat (Sn(Oct)2) varlığında kaprolaktonun halka açılma polimerizasyonu yoluyla sentezlendi. Triblok kopolimerlerin yapısı, proton nükleer manyetik rezonans (1H NMR), fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FT-IR), jel geçirgenlik kromatografisi (GPC) ile karakterize edildi. Kopolimerlerin termal davranışı diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) ile karakterize edildi. PCEC kopolimerlerinin kendiliğinden bir araya gelmesi ve misel oluşumu bir spektro florofotometre ile floresan spektrumları kullanılarak araştırıldı. Polimerlerin kritik misel konsantrasyonları (CMC) 0.000293-0.019202 mg/ml aralığında idi. Sulu PCEC çözeltilerinin sol-jel-sol faz geçiş davranışları tüp ters çevirme yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Elde edilen PCEC kopolimerlerinin sulu çözeltisi sıcaklık arttıkça sol-jel-sol geçişine maruz kalmıştır, oda sıcaklığında akan sol daha sonra vücut sıcaklığında akmayan jele dönüşmüştür. PCEC miselleri nanoçöktürme tekniği ile hazırlandı. Kısaca, seçilen 4 proses parametresi (PEG'in molekül ağırlığı, PCL/PEG oranı, polimer konsantrasyonu ve çözücü/su oranı) aseton veya dimetilformamit (DMF) çözücüleri için 2 farklı değere ayarlandı. Deneyler her bir çözücü için 36 deneysel koşul ile iki kez tekrarlanmıştır, misellerin parçacık boyutu, zeta potansiyelleri ve polidispersite indeks değerleri dinamik ışık saçılımı (DLS) ile belirlenmiştir. Aseton ile hazırlanan optimize edilmiş misel 0.75 düşük polidispersite indeksi, 225 nm dar tekil dağılımlı tek modlu boyut dağılımı ve -2.2 mV zeta potansiyeli ile kayda değerdir. Elde edilen miseller, taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile gösterildiği gibi küresel bir şekil sergiler. Daha sonra DOX herhangi bir yüzey aktif madde ve toksik organik çözücü kullanılmadan nanoçöktürme yöntemiyle PCEC misellere yüklenmiştir. Bu çalışmada karıştırma hızı, temas süresi, trietilamin (TEA) miktarı ve %DOX 2 farklı değere ayarlanmıştır. Deneyler 16 deneysel şartın her biri için iki kez tekrarlanmıştır, misellerin ilaç kapsülleme etkinliği (EE) ve ilaç yüklemesi (DL) belirlenmiştir. Misellerin DOX miktarı ultraviyole spektrofotometre (UV-Vis) ile ölçüldü. Bu optimum koşullar altında hesaplanan kapsülleme verimliliği (EE) %78.98 olarak bulundu. DOX ile birlikte farklı P-gp inhibitörleri misellere yüksek miktarda yüklenebildi. DOX/TPGS 1000 ve/veya DOX/PSC 833 yüklü PCEC polimerik miselleri ilk kez hazırlandı. Misellerin FT-IR analizi DOX, TPGS 1000 ve PSC 833'ün misellere kapsüllenmiş olduğunu gösterdi. TPGS 1000 ve PSC 833'ün miktarları yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) kullanılarak belirlendi. İki aktif madde içeren formülasyonlarda DOX'in tutuklama verimliliği P-gp inhibitörleri sayesinde daha yüksek bulunmuştur. DOX'in kontrollü salımını araştırmak için 37°C'de pH 5.0, 6.5 ve 7.4 salım ortamı olarak Fosfat tampon çözeltisi (PBS) kullanılmış ve salım kinetiği hesaplanmıştır. Çeşitli polimerik misel formülasyonlarının fiziksel ve kimyasal stabilitesi analiz edildiğinde sonuçlar misellerin kararlı olduğunu, 5°C sıcaklıkta 15 gün süreyle güvenli bir şekilde saklanabileceğini ve her iki eş-kapsüllenmiş ilacın bu zaman süresince sistemde tutulabileceğini kanıtlar. Elde edilen sonuçlara göre DOX çözünürlüğü anti-kanser aktif maddesi ile beraber bir P-gp inhibitörü içeren misel formülasyonları ile arttırılabilir. Bu sonuçlar DOX ile TPGS 1000 veya PSC 833'ün PCEC miselleri ile eş-salımının kanser tedavisi için çok umut verici olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is a major form of cancer, with a high mortality rate in women. Doxorubicin (DOX) has proven very effective for the treatment of breast cancer. Nevertheless, drawbacks such as cardiac toxicity, short half-life and low solubility in aqueous solution have hindered its application. Multidrug resistance (MDR) is a major obstacle in cancer chemotherapy. P-glycoprotein (P-gp), a plasma membrane protein, actively transports drugs out of the cells and decreases their intracellular accumulation, resulting in resistance to multiple anti-cancer drugs. Overexpression of P-gp is closely associated with MDR and the blocking of P-gp-mediated transport is known to reverse MDR. Blocking agents are generally called MDR modulators and the reversal of resistance by MDR modulators is expected to improve the outcome of cancer chemotherapy. To overcome MDR a chemotherapeutic agent, DOX and a P-gp inhibitor ᴅ-α-Tocopherol polyethylene glycol 1000 succinate or valspodar (TPGS 1000 or PSC 833) were co-loaded in the poly(ε-caprolactone)-poly(ethylene glycol)-poly(ε-caprolactone) (PCL–PEG–PCL) (PCEC) micelle to obtain DOX/TPGS 1000 or DOX/PSC 833 loaded polymeric micelles (PM). The biodegradable, biocompatible and amphiphilic PCEC triblock copolymers with different compositions were synthesized via ring opening polymerization of caprolactone in the presence of polyethylene glycol (PEG) as an initiator and stannous 2-ethyl hexanoate (Sn(Oct)2) as catalyst. The structure of triblock copolymers was characterized by proton nuclear magnetic resonance (1H NMR), fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR), gel permeation chromatography (GPC). The thermal behavior of copolymers was characterized on differential scanning calorimeter (DSC). The self aggregation and micelle formation of the PCEC copolymers were investigated using fluorescence spectra by a spectro fluorophotometer. The critical micelle concentrations (CMC) of the polymers ranged from 0.000293-0.019202 mg/mL. Sol–gel–sol phase transition behaviors of aqueous PCEC solutions were studied using test tube-inverting method. Aqueous solution of the obtained PCEC copolymers underwent sol–gel–sol transition as temperature increased which was flowing sol at room temperature and then turned into nonflowing gel at body temperature. PCEC micelles were prepared by the nanoprecipitation technique. Briefly, 4 selected process parameters (molecular weight of PEG, PCL/PEG ratio, polymer concentration and solvent/water ratio) were adjusted at 2 different values for acetone or dimethylformamide (DMF) solvent. Experiments for each of the solvent with 36 experimental conditions, repeated twice, the particle size, zeta potentials and polydispersity index values of the micelles was determined by dynamic light scattering (DLS). The optimized micelle, which was prepared by acetone, with low polydispersity index of 0.75, the narrow monodispersed unimodal size distribution of 225 nm and zeta potential of -2.2 mV is significant. The micelles obtained exhibit a spherical shape as shown by scanning electron microscobe (SEM). After that DOX was loaded into PCEC micelles by nanoprecipitation method without using any surfactants and toxic organic solvent. In this work shaking speed, time of contact, amount of triethylamine (TEA) and %DOX were adjusted at 2 different values. Experiments for each of the 16 experimental conditions, repeated twice, the drug encapsulation efficiency (EE) and drug loading (DL) of the micelles was determined. The DOX amount of the micelles was measured by ultraviolet spectrophotometer (UV-Vis). The encapsulation efficiency (EE) calculated under these optimum conditions was found to be %78.98. Different P-gp inhibitors with DOX could be loaded high into the micelles. DOX/TPGS 1000 and/or DOX/PSC 833 loaded PCEC polymeric micelles were prepared for the first time. FT-IR analysis of the micelles showed that DOX, TPGS 1000 and PSC 833 was encapsulated into the micelles. The amounts of TPGS 1000 and PSC 833 were determined using the high performance liquid chromatography (HPLC). In formulations containing two active agents, the entrapment efficiency of DOX was found to be higher due to P-gp inhibitors. To investigate the controlled release of DOX phosphate buffered saline (PBS) was used as the release medium at pH 5.0, 6.5 and 7.4 at 37°C and the release kinetic was calculated. When analyzed the physical and chemical stability of various polymeric micelle formulations, the results show that the micelles are stable and can be stored safely for 15 days at a temperature of 5°C, proving that both co-encapsulated drugs can be retained in the system during this time. According to the results obtained DOX solubility can be increased with micelle formulations which contain a P-gp inhibitor together with the anti-cancer active agent. These results suggest that the co-delivery of DOX with TPGS 1000 or PSC 833 by PCEC micelles is very promising for cancer therapy.