Sürdürülebilirlik, çevresel riskler ve çevre muhasebesi arasındaki ilişkinin tespiti: Erzurum ilinde bir araştırma
Determination of the relationship between sustainability, environmental risks and environmental accounting: A research in Erzurum
  1. Tez No: 530324
  2. Yazar: RANA GÜLER SÜLÜK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİRIZA AĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Çevresel Risk, Çevre Muhasebesi, Sustainability, Environmental Risk, Environmental Accounting
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Günümüzde en çok konuşulan güncel konulardan birisi de iklimsel ve çevresel değişimlerdir. Bunların sebepleri ve etkileri sürdürülebilirlik kavramının önemini daha da fazla arttırmıştır. İşletmelerin sürdürülebilir olabilmesi için, ürün çeşitliliği ve üretkenliğin devamlılığının yanında daimi olabilme yeteneğini koruması gerekmektedir. Sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi konusu farklı bilim dallarında birçok boyutuyla ele alınmaktadır. Bu çalışmada sürdürülebilirlik kavramı çeşitli boyutlarıyla ele alınmıştır. Sürdürülebilirliğin sosyal ve ekonomik boyutunun yanında çevresel boyutu da işletmeler açısından çok önemlidir. İşletmeler, kaynakları doğallığını bozmadan kullanmalı ve bunu yaparken de çevreye olan duyarlılığı da göz önünde bulundurmalıdır. Zaman içerisinde kaynakların yanlış kullanılması, çevrede karşılaştığımız olumsuzlukları ve bunların oluşturduğu riskleri meydana getirmektedir. Çevresel riskleri en aza indirmek için kullanılan yöntemlerin kritiği yapılarak muhasebe edilmelidir. Çevre ile alakalı işlerde finansal niteliğe sahip bilgilerin takip edilmesi, bunların raporlanması ve kaydedilmesi çevresel muhasebenin içeriğini oluşturmaktadır. Bu çalışma, Erzurum ili organize sanayi bölgesinde üretim yapan 65 işletmede yapılmıştır. Bu işletmelerden anket yolu ile veriler elde edilmiştir. Ankete katılan işletmelere sürdürülebilirlik, çevre, çevresel riskler ve çevre muhasebesi konularında sorular sorulmuş ve işletmelerin ilgili konulara ilişkin verdiği bilgiler Çoklu Regresyon ve Korelasyon analizine tabi tutulmuştur. Kurulan hipotezlere göre yapılan analizlerde ortaya çıkan değerlerin anlamlı ve pozitif etkiye sahip olduğu görülmüştür. Yapılan anketlerin güvenilirlik analizi sonucunda ölçümlerde Cronbach Alfa Katsayısı 0.97 olarak bulunmuş ve yapılan çalışmanın yüksek derecede güvenilir bir ölçek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
One of the most talked about topics today is climatic and environmental changes. Their causes and effects have further increased the importance of the concept of sustainability. In order for the enterprises to be sustainable, they need to maintain the ability to be permanent as well as the continuity of product diversity and productivity. The subject of sustainability is handled in many different branches of science. In this study, the concept of sustainability is discussed in various dimensions. In addition to the social and economic dimensions of sustainability, the environmental dimension is also very important for enterprises. Businesses should use the resources without disrupting their naturalness, and in doing so they should take into account the sensitivity to the environment. The misuse of resources over time constitutes the disadvantages and the risks that we encounter in the environment. It should be accounted for using a critique of the methods used to minimize environmental risks. Monitoring, recording and recording of financially-sensitive information in environment-related jobs is the content of environmental accounting. This study was carried out in 65 enterprises operating in the organized industrial zone of Erzurum. Data were obtained from these enterprises by survey. The surveyed companies were asked questions about sustainability, environment, environmental risks and environmental accounting and the information given by the enterprises regarding the related subjects were subjected to Multiple Regression and Correlation analysis. According to the hypotheses established, the values obtained in the analyzes were found to have a significant and positive effect. Cronbach's alpha coefficient was found to be 0.97 as a result of the reliability analysis of the surveys and it was found that the study was a highly reliable scale.