Nikâhta mehir akit ilişkisi
Mahr and contact interrelations in marriage contract
  1. Tez No: 530462
  2. Yazar: SÜLEYMAN NURİ DERE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NASİ ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Nikâh, Akit, Mehir, Karı-Koca, Veli, Şahit, Marriage contract, Contract, Divorce, Mahr, Husband, Wife, Spouse, Guardian, Witness
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Nikâh, İslam Hukukunun ortaya koyduğu şartlara uygun olarak erkek ve kadının hayatlarını birleştirmeleri hususunda yaptıkları akiddir. İslam nikâhı helal, nikahsız birlikteliği gayri meşru olarak addetmiş ve haram kılmış, nikâhı meşru bir zemine oturtmuştur. Burada amaç İslam'ın ana gayelerinden birisi olan neslin korunması, dolayısıyla da sağlıklı bir toplumun oluşturulmasıdır. Ailenin oluşumunda ilk basamağı teşkil eden nikâh akdinin bir takım hukuki sonuçları ortaya çıkmakta ve nikâh akdi taraflara bir takım maddi ve manevi sorumluluklar yüklemektedir. Erkeğe yüklenen mali sorumlulukların başında ise kadına verilmesi gereken mehir yer almaktadır. İslam öncesi hemen hemen tüm din ve toplumların kültürlerinde mehre benzeyen uygulamalara kaynaklarda rastlanmakla birlirkte, bu uygulamalar mehirden farklılıklar arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Marriage contract (nikâh) is an agreement of marriage in order to unite the lives of men and women in accordance with the terms of shar'i methods and Islamic law. Islam approves marriage as halal and renders the illegitimate relationship as forbidden. The main aim here is to protect next generations which is one of the main ideals of Islam, and thus to create a sound society. A number of legal consequences of the marriage, which constitutes the first step in the formation of the family, come to the foreground and marriage imposes financial responsibilities on the parties. Giving mahr to wife is foremost responsibility of husband. Though there existed in pre-Islamic cultures of almost all religions and societies, practices similar to mahr cannot be regarded as meahr.