İslam Hukukuna göre şirketlerde zekat muhasebesi
Zakah accounting in companies according to Islamic Law
- Tez No: 530799
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS CERAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, İşletme, Religion, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Zekât, İslâm'ın beş şartından biridir. Zekât kelimesi anlam olarak büyüme, artma, övme ve temizlenme anlamlarına gelmektedir. Zekât, mal ile yapılan bir ibadet olmasının yanı sıra iktisadî, sosyal yönleri ve önemli sosyal fonksiyonları bulunan bir kurumdur. Bu kadar önemli olduğu içindir ki, Kur'ân-ı Kerîm'de zekât, defalarca ve hemen namazın arkasından zekredilmiştir. Bilindiği gibi zekât, dinen zengin sayılan kimselerin, Kur'ân'da emredilen kimselere, yılda bir defa vermekle mükellef oldukları bir farzdır. Zekât mükellefiyeti Kur'ân ve Sünnetle sabittir. Zekât sayesinde zenginlerin ellerindeki iktisadî değerler karşılıksız olarak yoksullara nakledilmektedir. Böylece sosyal adaletin ve eşitliğin sağlanmasına ve gelir eşitsizliğinin en aza indirilmesine katkı sağlanmaktadır. Kur'ân'da zekâtın harcama yerleri sekiz sınıf olarak açık ve net bir biçimde belirtilmiştir. Ancak, zamanla müslümanlar arasında yaygın hale gelen anlayışa göre zekât, fakir fukaraya verilmesi gereken bir sadaka, bir yardımdan ibaret sanılmıştır. Bu anlayış biraz kısır kalmaktadır. Zekât mükellefiyetinin kapsamına esas olarak bireyler girmekle beraber bazı şartlar oluşmuşsa hükmî kişiliğe sahip şirketler de bu kapsama girebilmektedir. Bu çalışma kapsamında zekâtla ilgili önemli bilgilere yer verilmiş, Zekâtın tanımı yapılarak ve açıklanarak başlanan tez çalışmasında önce zekâtın önemi ve kurum olarak zekâtın ehemmiyeti, işlevleri ve gereği üzerinde durulmuştur. Daha sonra sırasıyla zekât mükellefi olmanın sebep ve şartları, tam mülkiyet, nemâ ve nisab konusu, temel ihtiyaçlar ve havalânil-havl izah edilmiştir. Bu meyanda zekâta tâbî olan mallar hakkında oldukça teferruatlı bilgi verilmiştir. Özellikle hangi durumda şirketler için zekâtın söz konusu olacağı, hangi iktisadî değerlerin zekât kapsamına gireceği ve bu değerlerin hangi finansal tablolardan nasıl sağlanacağı, zekât tutarının nasıl hesaplanacağı, nasıl ödeneceği gibi konular ele alınarak incelenip, araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Zakat, is one of the five conditions in Islam. Zakat by definition means to grow, to increase, praise, and purification. Zakat is a worship for possessing property and wealth. İt is the organised way of economy, social aspect, and social activities. The importance of zakat could be understood by its several repetition after the prayer in the Holy Quran. Furthermore, zakat is obligatory on those who are wealthy to pay it every year. The obligation of Zakat remains constant in Quran and Sunnah. Under the principles of zakat the evaluated amount is being transferred to poor without provision. In addition, it plays a key role to decrease the rate of economic inequalities to as less as possible to provide social justice. In Quran payment of zakat has been described as a net format classified into eight classes. However, by the passage of time zakat has become a common activity among muslims to pay it as help to needy and poor in the name of charity, which is a misinterpretation. Those obliged with zakat are in particular, responsible for it individually. Under some conditions a company on a legal personality will be obliged for zakat. This thesis study begins with the definition, emphatic information of zakat and stresses upon its importance as an organisation with principles. Moreover, respectively the study stands on topics such as, conditions and reasons of a person obliged for zakat, possession of property, interest, primary needs and required time as one year to pass to pay zakat. In particular, this study explains the conditions such as, under which terms and economical values companies are said to be obliged for zakat, and what are the ways to evaluate and calculate the amount of Zakat for the values from a financial table and at last the final steps for the payment of amount as Zakat.
Benzer Tezler
- İslam Hukuku'nda sermaye ve sermaye hareketleri (sermayenin oluşumu, birleşmesi ve bütünleşmesi)
In Islamic Law capital and capital movements (capitals formation, unions and integrations)
ÖMER FARUK HABERGETİREN
Doktora
Türkçe
2005
DinHarran ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Y.DOÇ.DR. MEHMET NURİ GÜLER
- Directors' duty of care in corporate governance: Legal, technological, and sustainability perspectives
Kurumsal yönetimde yöneticilerin özen yükümlülüğünün hukuk, teknoloji ve sürdürülebilirlik perspektifinden değerlendirilmesi
BARAN CAN KAYA
Yüksek Lisans
İngilizce
2024
Hukukİstanbul Medeniyet ÜniversitesiÖzel Hukuk Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM KARATEPE KAYA
- حماية رأس المال الفكري في الشريعه الاسلاميه وانعكاساتها الاقتصاديه
İslam hukukunda fikrî sermayenin korunması ve ekonomik yansımaları
ZINA SALIM TAWFEEQ TAWFEEQ
Yüksek Lisans
Arapça
2023
DinÇankırı Karatekin ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ Kutaiba Farhat
- Anonim şirketlerde sermaye borcunun takas yoluyla ödenmesi
Payment of capital debt via clearing in joint-stock companies
AYDIN ALBER YÜCE
- Anglo-Amerikan ve Türk hukukunda malvarlıkları ve hukuki alanların karışması
Commingling of assets and spheres in Anglo-American and Turkish law
İREM EROĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
HukukGalatasaray ÜniversitesiÖzel Hukuk Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SITKI ANLAM ALTAY