Kamu politikası analizi çerçevesinde Türkiye'de çocuk suçluluğu ile mücadele
Struggle with juvenile delinquency in Turkey within the framework of public policy analysis
- Tez No: 530870
- Danışmanlar: PROF. DR. ORÇUN İMGA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Politikası, Politika Analizi, Çocuk Suçluluğu, Çocuk Suçluluğu ile Mücadele, Suç, Public Policy, Public Policy Analysis Juvenile Delinquency, Struggle with Juvenile Delinquency, Crime
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Çalışmanın temel amacı; Türkiye'de çocuk suçluluğu ile mücadelenin kamu politikası çerçevesinde analizini yaparak değerlendirmek ve öneriler geliştirmektir. Bu amaca yönelik çalışmada, çocuk suçluluğuyla mücadelede aktif rol alan kurumların stratejik amaç ve hedefleri, faaliyet ve uygulamaya yönelik bilgileri içeren politika belgeleri ve yasal düzenlemeleri ele alınmıştır. Politika yapma sürecini anlamak için mevcut çocuk suçluluğu ile mücadele politikası; kamu politikası analizi çerçevesinde ele alınarak sorunun gündeme getirilmesi, değerlendirilmesi, yasal ve yönetsel düzenlemelerin yapılarak uygulanması ve değerlendirilmesi aşamaları doğrultusunda incelenmiştir. Çalışmada öncelikle çocuk suçluluğu ile mücadele politikasını içeren ve bu alanda resmi politika belgeleri olarak kabul edilen stratejik planlar, kalkınma planları, ulusal eylem planları, projeler ve faaliyet raporları ile hukuki belgeler kategorik olarak araştırma kapsamına alınıp içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Bu doğrultuda gerçekleştirilen çalışmanın temel bulgusu; çocuk suçluluğunun nedenlerine yönelik bütüncül bir yaklaşım olmaması ve sorunun tüm boyutları ile ele alınmasını sağlayacak yeterli işbirliğinin olmamasının etkili bir politikanın belirlenmesi ve uygulanması açısından sorun teşkil ettiğidir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is; assess by analyzing public policy within the framework of the struggle with juvenile delinquency in Turkey and develop the recommendation. In this endeavor, the strategic targets and goals of institutions that actively participate in the struggle with juvenile delinquency, policy documents containing information on action and practice and legal regulations are addressed. In order to understand the policy making process current policy for struggle with juvenile delinquency was taken up within framework of public policy analysis while examined in line with taking up the problem to agenda, its assessment, implementation by the realization of legal and governative regulations and evaluation processes thereof. During the research foremost strategic plans, development reports and activity reports including struggle reports and accepted as official policy documents in this field alongside legal documents are taken categorically within scope of research and examined with content analysis. In this respect the main finding of the research is that the non-presence of a holistic approach to reasons for juvenile delinquency and the lack of sufficient co-operation to address the problem at all dimensions poses a problem in the terms of identifying and implementing an effective policy.