Maternal uygulanan valproik asit ve triphenyl fosfitin yavru sıçanların ergenlik dönemlerindeki davranışsal ve hipokampal değişikliklere etkisi
Effects of maternal administered valproic acid and triphenyl phospite on behavioral and hippocampal changes in juvenile offspring rats
  1. Tez No: 531136
  2. Yazar: PETEK BİLİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL BAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Psikoloji, Histology and Embryology, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: otizm, valproik asit, trifenil fosfit, nörogelişim, maternal, hipokampus, davranış, autism, valproic acid, triphenyl phosphite, neurodevelopment, maternal, hippocampus, behavior
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Otizm sosyal etkileşimdeki bozulmalar ve tekrar edici/basmakalıp davranışlar ile karakterize nörogelişimsel bir bozukluktur. Nörogelişimsel bozuklukların ortaya çıkmasında genetik ve çevresel faktörlerin etkili olduğu bilinmektedir. Otizmi etkileyen genetik faktörlerin henüz tam olarak aydınlatılamaması ile beraber çevresel faktörler üzerine yapılan araştırmalar yoğunluk kazanmış ve gebelik döneminde maruz kalınan kimyasalların doğurduğu sonuçlar oldukça önemli bir boyuta ulaşmıştır. Çalışma günlük yaşamda maruz kalınan ve nörotoksik bir kimyasal olan Trifenil Fosfit ile otizm hayvan modellemelerinde kullanılan Valproik Asit'in maternal intraperitoneal enjeksiyonunun yavru sıçanların ergenlik dönemleri üzerindeki bilinmeyen etkilerini davranışsal ve hipokampal farklılıklar üzerinden araştırmak amacıyla planlanmıştır. Bu amaçla davranışsal testler ve histokimyasal boyama yöntemleri kullanılmıştır. Yapılan değerlendirmelerden elde edilen bilgiler erken embriyonik dönemde Trifenil Fosfit ve Valproik Asit'e maruz kalan yavruların nörogelişimsel bozukluk gösterdiklerini ortaya koymuştur. Bu yönüyle çalışma aynı zamanda gebelik döneminde çevresel kimyasallara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Autism is a neurodevelopmental disorder characterized by distortions and repetitive/stereotyped behaviors in social interaction. Genetic and environmental factors are known to be effective in neurodevelopmental disorders. As genetic factors affecting autism have not been fully explained yet, studies on environmental factors have gained intensity and the results of the chemicals exposed during pregnancy have reached a considerable dimension. The study was planned to investigate the effects of maternal intraperitoneal injections of triphenyl phosphite; which is a neurotoxic chemical when exposed in daily life and Valproic Acid; which is used in autistic animal models, on adolescent rat behaviors and hippocampal differences. Behavioral tests and histochemical staining methods were used for this purpose. The data obtained from the evaluations revealed that the offspring exposed to Triphenyl phosphite and Valproic Acid in early embryonic period exhibited neurodevelopmental disorder. This study also emphasizes the need for caution against environmental chemistry during pregnancy.