Türkiye'de muhasebe meslek mensuplarının sorunları ve çözüm önerileri
Problems of accounting professionals in Turkey and some proposed solutions
  1. Tez No: 531493
  2. Yazar: BEDRİYE AKGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KAYGUSUZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Muhasebe Mesleği, Muhasebe Meslek Mensubu, Muhasebe Meslek Mensuplarının Sorunları, Meslek Mensuplarının Beklentileri ve Çözüm Önerileri, Accounting, Accounting Profession, Accounting Professional, Problems of Accounting Professionals, Expectations of Accounting Professionals and Proposed Solutions
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
3568 Sayılı SM, SMMM'lik ve YMM'lik Kanunu'nun 1989 yılında uygulamaya konulmasıyla birlikte muhasebecilik mesleği yasal bir zemine kavuşmuştur. 3568 Sayılı Kanun'la muhasebe meslek mensupları; Serbest Muhasebeci (SM), Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) ve Yeminli Mali Müşavir (YMM) olmak üzere üç unvana ayrılmıştır. 2008 yılında yapılan değişikliklerle SM unvanı kanundan çıkarılmıştır. Bu kanun, meslek mensuplarının faaliyetlerine yönelik ilke ve kuralları düzenlemenin yanında, mesleki sorunların çözümüne ve muhasebecilik mesleğinin toplumda saygınlık kazanmasına da katkıda bulunmuştur. Meslek mensupları, işletmelerin bilgilerini kullanan kişilere, kuruluşlara gerekli bilgileri sunarken, toplumu da düşündükleri için sorumlulukları önem taşımaktadır. Sosyal sorumluluk duygusu ile mesleki faaliyetlerini yürütürken birçok sorunlarla karşı karşıya kalarak, sorunlarının çözümü noktasında çeşitli beklenti içine de girmişlerdir. Meslek odaları, odalar birliği olan TÜRMOB, meslek mensuplarının birikmiş sorunlarına ve meslek odalarından beklentilerine çözüm üretme çabası içinde olmasına rağmen; hala çözüm bekleyen sorunlar ve beklentiler bulunmaktadır. Bu araştırmanın amacı, 3568 sayılı Kanunla yapılan değişikliklerden sonra, yalnızca belirli bir bölge ya da ildeki değil; tüm Türkiye genelindeki muhasebe meslek mensuplarının, mesleki faaliyetlerini yürütürken karşı karşıya kaldıkları sorunları ortaya koymayı, iş dünyasından, Kurumlardan ve meslek odalarından beklentilerini tespit ederek çözüm önerileri sunmaktır. v Bu amaçla hazırlanan anket formu, Türkiye'de faaliyet gösteren meslek mensupları üzerinde uygulanmış, anket sonucunda elde edilen veriler SPSS for Windows 20 (IBM) istatistiksel paket programı kullanılarak analiz edilmiş ve bulgular doğrultusunda elde edilen sonuçlar yorumlanarak değerlendirilmeye alınmıştır.
Özet (Çeviri)
With the Law No. 3568 on Professional Accountants (SM), Certified Accountants and Financial Advisors (SMMM) and Certified Financial Accountants (YMM), that came into force in 1989, the accounting profession was provided with legal grounds. Through the Law No. 3568, accounting professionals were classified under three groups; namely Professional Accountants (SM), Certified Accountants and Financial Advisors (SMMM) and Certified Financial Accountants (YMM). The title of SM was excluded from the Law through the amendment passed in 2008. In addition to regulate the principles and rules on the activities of professionals, this Law has contributed to the solution of professional problems of accountants and provided the accounting professionals with prestige in the public. Offering their knowledge required by the persons and entities using the data of operations and also considering the public benefit, accounting professionals have significant responsibilities. They have encountered many problems when implementing their professional activities with a sense of social responsibility, and have now various expectations in connection with the solution of their problems. Although TÜRMOB, which is the association of professional chambers, is exerting efforts to find solutions to the amassed problems of professionals and expectations of professional chambers, there are still problems and expectations waiting to be solved. The purpose of this study is to determine the problems encountered by accounting professionals following the amendments on the Law No. 3568 not only in a certain region or province but throughout Turkey, and to determine the expectations of business circles, institutions and professional chambers to offer solutions. vii The questionnaire prepared with this purpose as applied to professionals having activities in Turkey, data obtained through this questionnaire was analyzed using the SPSS for Windows 20 (IBM) statistical package program and results obtained were interpreted and evaluated.