Kamu politikalarında kurumlar arası güvenin ölçülmesine yönelik bir araştırma: Nevşehir sivil toplum kuruluşları örneği
A study to measure inter-organizational trust in public policies: Nevşehir non-governmental organizations case
  1. Tez No: 531537
  2. Yazar: TUĞÇE ZEHRA DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSAMETTİN SERKAN AKILLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu politikası, Güven, Kurumlar arası güven, Sivil Toplum Kuruluşu, Public policies, Trust, Inter organizational trust, NGOs
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Politikası ve İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmada kamu politikalarında kurumlar arası güvenin kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşları arasında ölçülmesi amaçlanmıştır.Bu doğrultuda çeşitli sivil toplum kuruşları ile Bu amaçla kurumlar arası güven,STK kuruluşları ile kamu kurumları arasındaki ilişkiler ve kamu politikalarında kurumlar arası güven literatürü incelenmiştir. Verilerin toplanmasında görüşme yöntemi kullanılmıştır. Örneklem seçimi, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme ve kolay ulaşılabilir durum örneklemesi yöntemleri ile yapılmıştır. Araştırmaya Nevşehir ilinde bulunan çeşitli STK kuruluşu üye/yöneticileri katılmıştır. 15 sivil toplum kuruluşu üyesi 20 katılımcıyla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşmeler katılımcıların isteği üzerine ses kayıt cihazı kullanılmadan, araştırmacının cevapları not alması şeklinde gerçekleştirilmiş ve içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırmada sivil toplum kuruluşları ile kamu kurumları arasında kurumlar arası güven çeşitli boyutlarda ölçülmüştür. Katılımcıların verdiği yanıtlarla sivil toplum kuruluşları ile kamu kurumları arasında güvenin, özellikle politika yapım ve uygulama aşamalarında çeşitli aksaklıkların da varlığı kabul edilerek var olduğu ve geliştirilebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to measure inter organizational trust between public institutions and non-governmental organizations in public policies. For this purpose, inter organizational trust, relations between non-governmental organizations and public institutions and inter organizational trust literature in public policies were examined. Interview method was used for data collection. Sample selection was made by using criterion sampling and easily reachable state sampling methods. Several non-governmental organization members / managers from Nevşehir province participated in the study. 15 interviews were held with 20 members of the NGO. The semi-structured interview form prepared by the researcher was used. Interviews were conducted at the request of the participants without the use of a voice recorder, as the researcher took notes and analyzed by content analysis method. In the study, trust between institutions and non-governmental organizations and public institutions was measured in various dimensions. With the answers of the participants, it was concluded that the existence of various failures in the policy making and implementation stages between the non-governmental organizations and public institutions is accepted and can be developed and improved.