Havayolu taşımacılığında kurumsal imaj ve etik algıların yeniden satın alma niyeti üzerindeki etkileri: İlişki kalitesinin düzenleyici rolü
The effects of the corporate image and ethical perceptions on repurchase intention in airline transportation: The moderating role of relationship quality
- Tez No: 531559
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ ÖZGENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal İmaj, Etik Algılar, Yeniden Satın Alma Niyeti, İlişki Kalitesi, Corporate Image, Ethical Perceptions, Repurchase Intention, Relationship Quality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilişki kalitesinin çeşitli düzeylerinde kurumsal imaj ve etik algıların yeniden satın alma niyeti üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Araştırmanın örneklemini, 2018 yılı Kasım ayı içinde Antalya havalimanı iç hatlar terminalinde seyahat eden yolcular oluşturmaktadır (n=333). İlişki kalitesinin farklı düzeyleri çerçevesinde kurumsal imaj ve etik algıların yeniden satın alma niyeti üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmak için veriler moderatör (düzenleyici) değişkenli regresyon analizi yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, kurumsal imaj ve ilişki kalitesinin yeniden satın alma niyetine direkt olarak pozitif etki ettiği saptanırken etik algıların negatif etki ettiği tespit edilmiştir. Ayrıca etik algıların boyutlarından karmaşık iş sorunları ve personel sorunları boyutlarının yeniden satın alma niyeti üzerinde negatif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Yine yalnızca ilişki kalitesinin düşük ve orta düzeylerinde etik algılar ile yeniden satın alma niyeti ilişkisinde düzenleyici etkiye sahip olduğu gözlenmiştir. Son olarak araştırmanın bazı kısıtları olduğu vurgulanmış, hem havayolu taşımacılığı işletmeleri ve yöneticilerine imaj ve etik algılara yönelik önerilerde bulunulmuş, hem de gelecekte benzer konularda yapılacak araştırmalara ilişkin birtakım öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the effect of corporate image and ethical perceptions on repurchase intention and to investigate the moderating effect of relationship quality on the relations. The sampling consists of passengers who travelled from domestic terminal in the Antalya Airport in November 2018 (n=333). The data were analyzed by the help of the Moderated Regression Analyses in order to examine the effects of corporate image and ethical perceptions on repurchase intention in context of different levels of relationship quality. According to research's findings, it was confirmed that corporate image and relationship quality had a direct positive effect on repurchase intention in spite of ethical perceptions had a negative effect. Beside, it was determined that the dimensions of ethical perceptions, complicated business problems, staff problems had a negative effect on repurchase intention. In addition, only in the lower and medium level of the relationship quality, has a moderator role on the relationship between ethical perceptions and repurchase intention. Finally, it was emphasized that the study has some limitations, together with some implementation-oriented suggestions related to corporate image and ethical perceptions for executives and businesses in Airline Transportation and suggestions about the research to be done in similar topics in the future were presented.